Обнадеждаващи резултати за ново средство за предпазване от СПИН

Американски и английски учени, в сътрудничество с голямата фармацевтична компания Мерк, са разработили ново средство, което може да помогне в борбата срещу разпространението на СПИН.

Авторите на изследването, публикувано в Интернет изданието на Нейчър, са създали гел, който използван вагинално, е в състояние да подтисне разпространението на вируса на СПИН по време на полов акт. Гелът съдържа три различни активни вещества, всяко от които се свързва с различни белтъчни молекули на повърхността на вирусните частици. Блокиран по този начин, вирусът не може да проникне в клетките и да доведе до развитие на заразата. Резултатите от тестовете върху 51 женски маймуни са обнадеждаващи – гелът, съдържащ комбинация от трите антимикробни вещества, е осигурил пълна защита. Новият препарат запазва в значителна степен активността си дори 6 часа след нанасянето му.

В момента учените възлагат големи надежди върху този вид средства за предпазване от СПИН. Разработката и въвеждането в употреба на антимикробни препарати, които да спрат разпространението на вируса, се смята за основно средство за ограничаването на епидемията от това заболяване, особено в някои от африканските държави, където е засегнато близо 50% от населението.