Приятелски бактерии укрепват здравето

Възможно ли е една лъжичка “приятелски” бактерии да ни защити от настинка или грип?

На този въпрос отговор дава експериментът, в който участват 181 случайно избрани работници на шведската компания Тетра Пак. В началото на експеримента всички работници са били в добро здраве и получавали в продължение на 80 дни по една доза от неизвестно за тях лекарство. Половината от работниците приемали определена доза от млечнокиселата бактерия Lactobacillus reuteri, а останалите получавали единствено т.н. плацебо (безвредно лекарство, без истински лечебен ефект). Резултатът от този експеримент показва, че престоят по болест, заради респираторни и стомашни заболявания, на работниците от групата, приемала “приятелски” бактерии е два пъти по-кратък от този на групата, приемала плацебо. Особено впечатляващ бил ефектът при хората, работещи на смени, които традиционно са по-податливи на инфекциозни заболявания заради честата промяна в дневния ритъм. В хода на изследването нито един от всички 53 работещи на смяна не се разболял, за разлика от контролната група от работещи на смени, при които заболеваемостта била 33%. Изводът е, че имунната система укрепва, когато към храната се добавят живи бактерии.

През последните години в много страни се обръща голямо внимание на пробиотиците – хранителните добавки, съдържащи благотворни за човека живи бактерии като някои представители на родовете Лактобацилус и Бифидус. Интересът към пробиотиците не е от вчера. В началото на миналия век, нобеловият лауреат Иля Мечников изказва предположение, че българските селяни живеят по-дълго в сравнение с останалите европейци, благодарение на благотворния ефект на Lactobacillus bulgaricus в киселото мляко.

Резултатите от проведения последен експеримент потвърждават идеята, че приемането на такива храни повишава броя на защитните имунни клетки в кръвта. Това е доказателство, че пробиотиците осигуряват защита на човешкия организъм срещу болести.