Слънцето – приятел за едни, враг за други

Слънцето е наш приятел – намираме неговата енергията в храната си, благодарение на него организмът ни произвежда важни витамини, необходими за правилното му функциониране, разчитаме и на неговата сила за унищожаване на някои болестотворни организми. Какво обаче да мислим за него, когато установим, че някои наши врагове също разчитат на помощта му?

В днешния си брой списание Сайънс публикува изследване на група изследователи от САЩ и Аржентина, които доказват, че слънцето подпомага развитието на някои болестотворни бактерии. Към тези микроорганизми спадат и няколко вида от рода Brucella, които причиняват бруцелоза – тежко инфекциозно заболяване при домашни животни, което може да се пренесе при хора в резултат на директен контакт или употреба на мляко и млечни продукти от болните животни. Тревор Шварц, от калифорнийския Институт в Санта Круз и негови колеги от университетите в Станфорд, Медисън, Устър, Буенос Айрес и Сан Мартин, установили, че слънчевата светлина води до 90%-но увеличение на жизнеността и вирулентността (способността им да заразяват и причиняват болест) на тези организми.

Микроорганизмите и кражбата на технологии

В основата на тази им способност се намират група сигнални белтъци, означавани общо като LOV (съкращение, идващо от английските думи за светлина, кислород и волтаж, съответно – light, oxygen, voltage) – молекули, които се активират от слънчевата светлина или присъствието на кислород или електрически потенциали. Тези фоточувствителни вещества са характерни за растенията и определят тяхната способност да растат по посока на Слънцето. Присъствието на тези белтъци при някои видове бактерии е известно отдавна на учените. До сега обаче, ролята на LOV при микроорганизмите не е била известна. Настоящата разработка на Шварц и колегите му за първи път показва, че ролята на този вид фоточувствителни молекули при бактериите е аналогична на функцията им при растенията – в присъствие на слънчева светлина, те предизвикват промени в клетъчните функции, които водят до ускорение на растежа.

Бактериите които „разцъфват“ на слънце

Експериментите на американските и аржентинските биолози показват, че бактерии от видовете Brucella melitensis, Brucella abortus, Erythrobacter litoralis, и Pseudomonas syringae растат значително по-бързо под влияние на нормалната слънчева светлина. В лабораторни условия, при отсъствие на синята компонента на слънчевите лъчи (която именно се улавя от LOV) или при дефект/липса на LOV, микроорганизмите губят до 90% от репродуктивната си способност.