С мисъл за пилците

Най-накрая Голям Сечко показа на какво е способен! За радост на любителите на белите спортове, децата и кучетата, за съжаление на поклонниците на летните жеги, снегът се появи. И ако съдим по прогнозите на синоптиците ще се задържи още известно време. Независимо от това дали обичате зимата или я ненавиждате, със сигурност много от вас оценяват затрудненията, които ниските температури причиняват на пернатите ни съграждани. Да, имам предвид птиците, които живеят в парка, пространствата между блоковете, а понякога и изоставени помещения в хорските домове. Какво можем да направим за да им помогнем да преживеят по-лесно зимата и да сме сигурни, че ще ни радват с песните си на пролет?

Ето какво препоръчват специалистите за подхранването на птиците през студените месеци на годината.

Използвайте:

Семена и ядки – това е най-добрия избор за храна през зимата, защото осигурява едновременно мазнини, за енергия, витамини и фибри, за пълноценна работа на организма. Можете да си направите собствени смески от слънчогледови семки и фъстъци. Ако използвате цели ядки или големи семена, ще привлечете основно едри птици – гълъби и врани. За да подсигурите храна на дребните – врабчета, синигери и чинки, натрошете едрите парченца.

Зърнени храни – ориз, пшеница, царевица и просо са подходящи за храна на птиците, също както и овесените или ръжени ядки, които самите вие използвате за закуска. Отново, натрошете ги на дребно, за да сте сигурни, че и дребните птички ще успеят да се възползват от помощта ви.

Животински мазнини – заради малкия размер на телата си и големия разход на енергия при летенето, птиците имат нужда от мазнини за да се справят със студа. Най-добрият вариант са втвърдена говежда лой или свинска мас. Можете да смесите 1 част мазнина с две части семена, зърна, сухи плодове, овесени ядки и натрошено сирене, да оформите топки и да „сервирате“ отделните порции на хранилката, перваза или друго удобно място.

Живи червеи и насекоми – те са любимо лакомство на много от градските пернати. Може да използвате различни видове, най-лесно можете да се сдобиете с брашнени червеи. Внимавайте живата храна да е прясна, не използвайте умрели насекоми и червеи.

Кучешка или котешка храна – мокрите храни от консерви или в пликче са подходящи за много от птиците. Сухите гранули стават само за по-едрите.

Не давайте:

Хляб – макар да създава усещане за ситост и да присъства в домовете ни в изобилие, хлябът не осигурява нужните полезни хранителни вещества.

Растителни мазнини – те са течни и птиците лесно ще се омажат с тях, което ще наруши структурата на перата им.

Мазнина, която е използвана за готвене – в нея често се съдържа сол, която в големи количества е вредна за всички, включително и за хората. При готвенето мазнината става течна, т.е. животните, които ядат от нея лесно ще се изцапат. Освен това, колкото и бистра да изглежда, в мазнината остават остатъци от месото или зеленчуците, което я прави добра среда за развитие на болестотворни микроорганизми.

Солени ядки и семена – отново, в големи количества солта не е полезна за птиците.

Варени зърна или накиснати във вода овесени ядки – те лесно набъбват, слепват се и може да причинят доста сериозни проблеми на малките птици. Най-добре е да ги сервирате сухи, а ако искате да помогнете на пернатите да „преглътнат“ по-лесно, поставете наблизо контейнер с вода – те най-добре ще преценят колко точно да изядат и изпият.

Мухлясали и развалени храни – някои видове мухъл причиняват респираторни заболявания при птиците, а развалените храни съдържат всякакви вредни бактерии. За това е добре да хвърляте лошата храна там, където и е мястото – в боклука. Ако използвате хранилки за птици, уверете се, че те изяждат всичко и не оставят след себе си остатъци, които може да се развалят.

Мляко – птиците не пият прясно мляко. Не го смесвайте с храната им, защото ще им докарате разстройство. От друга страна, пернатите могат да консумират ферментирали млечни продукти като сирене, разбира се ако е натрошено на достатъчно дребни парченца.

Не всички птици успяват да намерят храна през зимата в градската джунгла.