И вие си имате миньони

Чували ли сте твърдението, че в един човек има повече бактериални от колкото човешки клетки? Страшничко звучи, нали? Преди да посегнете решително към кутийката с антибиотик, чуйте последните новини от света на науката, свързани с одомашнените бактерии населяващи червата ни.

На кантара

Един от най-сериозните проблеми, с които се сблъскват жителите на т. нар. западни държави е затлъстяването. Сред основните причини за наднорменото тегло лекарите сочат приема на по-голям от нужния брой калории и заседналия начин на живот. Напоследък разбираме, че ефект оказват и някои добавки в храните. Освен, че не пасват на чувството ни за естетика, излишните килограми водят след себе си повишен риск за тежки заболявания като диабет, атеросклероза, рак и т.н. Не е чудно, че през последните години пазарът на средства за отслабване расте със скоростта, с която се увеличават габаритите на собствените ни талии и ханшове. Книги с диети, хапчета, прахчета, отвари – всички обещават лесно и бързо премахване на излишните килограми. Някои от тях, особено ако са съпроводени от правилен хранителен режим и подходящо физическо натоварване, работят. Сред тях е например китайската гъба с латинското име Ganoderma lucidum, традиционно използвана за лечение на диабет. Изследване, проведено от екип от Тайван и САЩ показва, че приемът на воден екстракт от мицела на тази гъба води до намаляване на теглото, инсулиновата резистентност и възпалението (посредник на атеросклерозата) при мишки. По-подробен анализ на ефекта на препарата е показал, че гъбите стимулират растежа на полезни бактерии в червата и подпомагат поддържането на нормалната функция на лигавицата им. Авторите на изследването смятат, че екстракти от самата гъбата или пречистени полизахариди, извлечени от нея могат да се използват като пребиотик (вещество, което стимулира растежа на полезни за човека микроорганизми) за лечение на затлъстяването и свързаните с него болестни състояния при човека.

Във фитнес залата

Докато чакаме въпросния гъбен екстракт да се появи на пазара, може би е добре да обърнем повече внимание на един от най- сигурните начини за отслабване –физическото натоварване. За повечето от нас, фитнес залата е съвременният вариант на средновековните зали за изтезание. За някои обаче, фитнесът е храм, който посещават с почти религиозен плам. Те са готови на всичко, за да изградят идеалното тяло и инвестират в мечтата си време, усилия и пари. Теорията на бодибилдинга ни учи, че изграждането на мускули зависи от диетата, правилното натоварване на мускулните групи, приема на протеини и други добавки. Сред най-ценените от последните е L-карнитина – съединение, произвеждано в голямо количество в мускулните клетки, което им помага да изгарят мазнини. Макар, че човешкият организъм е в състояние да произведе необходимото количество от това вещество и въпреки, че то се съдържа в големи количества в месото, което консумираме, много фитнес ентусиасти не оставят нещата на произвола на съдбата (биологията или физиологията) и приемат допълнителни количества от него. За тях обаче (както и за най-върлите почитатели на месото) имаме лоши новини – изследване на екип от Кливланд, Охайо показва, че под действие на чревните микроорганизми L-карнитина се превръща в съединението триметиламин (ТМА), което е пряк виновник за запушването и втвърдяването на кръвоносните съдове, състояние известно в медицината като атеросклероза. Подобен ефект имат и други съединения каквито са липидите холин и фосфатидилхолин.

Спокойствие и само спокойствие!

В случай, че горните новини са предизвикали у вас пристъп на паника или са подхранили надежди за бързо и лесно отслабване, знайте – бактериите в корема ви влияят и на вашите чувства и възприятия! През последните 2-3 години учените започват да откриват доказателства за пряка връзка между вида на чревната флора и функционирането на човешкия мозък.

Така например, в рамките на изследване с доброволци, продължило 4 седмици, френски и американски учени са установили, че приемът на ферментирали млека, съдържащи голям брой бактерии от видовете Bifidobacterium animalis subsp Lactis, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus и Lactococcus lactis subsp Lactis променя активността на мозъчни центрове, отговорни за емоциите и сетивата.

Доказан физиологичен ефект върху мозъка имат и някои пребиотици. В края на миналата година изследователи от Великобритания показаха, че приемът на „храна за бактериите“ променя чревната флора и от там отговора на стрес.

При експерименти с хора, учените са установили, че ежедневният прием на някои от тези добавки в продължение на три седмици води до значително намалява количествата на отделяния в организма кортизол (хормон на стреса). Нещо повече, „третираните“ индивиди били по-склонни да обръщат внимание на положителните неща около себе си, отделяйки по-малко време на отрицателните дразнители. Ако тази тема ви интересува, повече примери за влиянието на чревната флора върху психиката можете да намерите тук.