Какво ново?

Доскоро живите същества на планетата, чисто интуитивно, се разделяха на две категории - разумни и неразумни. Първата група беше изцяло запазена за представителите на вида Homo sapiens, а към нея, като че ли от кумова срама, бяха включени и отделни видове интелигентни примати. Към групата на неразумните се причисляваха всички останали представители на животинското царство. Идеята, че животни могат да правят логически връзки беше запазена територия на научно-фантастичните романи и се приемаше ако не за чиста проба закачка (нали не вярваме, че делфините са толкова възпитани, че да благодарят за рибата?), то поне за отнесени мисловни експерименти. Напоследък обаче, резултатите от изследванията върху поведението на другите животни сякаш насочват към преосмисляне на позицията на човека като единствено разумно същество на планетата. Ако трябва да сме честни, напоследък за това допринасят и събитията на международния политически фронт, но това е друга тема.

Прочети още...

Да добавим стойност към билките

common st john's wort

Автор: Фондация "Информация и природозащита"

Фото: © Vasil Petrov

България е на първо място по износ на диворастящи билки в Европа. Ние сме и световен лидер в износа на някои от тях. Почти 80% от годишната ни реколта от билки, обаче се изнася в сурово състояние или само след първична обработка (почистване, сушене, рязане), което носи малка печалба за събирачите и билкозаготвителите. Ето защо, финансовите и социалните ползи от богатството ни от лечебни растения са нищожни в сравнение със страни като Германия, Швейцария, Япония, САЩ и др., където растителните суровини се преработват и печалбата от тях се увеличава многократно. Всеки е виждал разнообразни вносни козметични и фармацевтични препарати на билкова основа и с високи цени, при това голяма част от тях са произведени и от български билки.

Прочети още...

Чий враг живее в нас?

През последните месеци непрекъснато ни заливат стряскащи новини – от капризите на времето, през финансите и политиката, до ебола. Ако се съди по заглавията в някои новинарски сайтове и коментарите във форумите под тях, би следвало да бъдем особено притеснени и от „заиграването на учените с нов вирус, открит в червата на поне половината представители на човечество“. Изглежда обществото ни не е имунизирано срещу зарази тип HAARP, за това, нека се опитаме да погледнем трезво на нещата!

Прочети още...

С мисъл за пилците

Най-накрая Голям Сечко показа на какво е способен! За радост на любителите на белите спортове, децата и кучетата, за съжаление на поклонниците на летните жеги, снегът се появи. И ако съдим по прогнозите на синоптиците ще се задържи още известно време. Независимо от това дали обичате зимата или я ненавиждате, със сигурност много от вас оценяват затрудненията, които ниските температури причиняват на пернатите ни съграждани. Да, имам предвид птиците, които живеят в парка, пространствата между блоковете, а понякога и изоставени помещения в хорските домове. Какво можем да направим за да им помогнем да преживеят по-лесно зимата и да сме сигурни, че ще ни радват с песните си на пролет?

Прочети още...

За журналистите и гравитацията

За пореден път се убедихме, че няма земна сила, която да възпре журналистите (или поне някои отбрани екземпляри от тази странна порода) в техния волен полет през времето и пространството. Дори гравитацията е безпомощна пред такива титани на мисълта като журналистите от информационна агенция ПИК. В кратка дописка от 29-ти декември от отминалата година със заглавие "Гравитацията намалява в събота" журналистите от агенцията, чиято едничка цел е да бъдат в услуга на обществото, ни предупреждават, че земното притегляне ще намалее на 4-ти януари, като се позовават на сайта News Hound, които пък от своя страна са цитирали британския астроном Патрик Мур. Обяснениено за този феномен е в подреждането в редичка на три от планетието в Слънчевата система, а именно - Плутон, Юпитер и Земята. Изцяло в добрия стил на отговорната журналистика, неуморните труженици от ПИК бързат да ни успокоят, че нямало причини за паника и че не съществувала вероятност да се разлетим из пространството, като хелиеви атоми, ами чисто и просто ще изпитаме леко и приятно чувство. Няколко цифри за автентичност, поднесени лично от г-н Мур, както и гледната точка на Скептиците (които и да са те) завършват това бижу на журналистиката.

Прочети още...

А Вие модно ли се храните?

Посрещнахме Коледа, чакаме с нетърпение да настъпи и новата година – сезонът в който наблягаме на домашния уют и отделяме време на любимите си хора. Сезонът на подаръците. А също и на топлата питка, тиквеника, баницата с късмети, баклавата… Лично аз, като примерен чревоугодник, отдавам голямо значение на празничното пиршество. Подозирам, че много от вас споделят ентусиазма ми, но сигурно има и такива, които биха отвърнали глава от половината празнични блюда, уплашени от невидим враг, който ги дебне, скрит в прашинките на брашното – глутенът. През последните години глутенът се оказа в позицията на плашило на хранителната индустрия – все повече хора споменават името му, обвиняват го за всяко неразположение, гонят го от менюто си и дават пари за специални храни, окичени с големи букви „БЕЗ ГЛУТЕН“. Според някои източници, за периода 2004-2011 година, пазарът на този вид продукти в Европа и Северна Америка е отбелязал ръст от 28%, а приходите от него вече надхвърлят 6 млрд. долара.

Прочети още...