Фотоимунни новини

Когато говорим за едно толкова сложно заболяване като рака, лекарите имат две изисквания към учените ангажирани с разработката на нови методи за лечение -- да бъдат унищожени всички туморни клетки и да бъдат пощадени здравите тъкани. А когато става дума за специфичност, съвсем естествено е мисълта ни да се насочи към имунната система – онази част от организма, развила се в хода на еволюцията с единствената задача да го предпазва от опасни нашественици и чужди вещества.

Прочети още...

Поведение и мода

Който бърза...

Като живеещи в съвременно общество хора с достъп до масов градски транспорт, едва ли сте пропуснали да отбележите колко неоптимална е организацията на качване и слизане от превозно средство. Процесът прогресивно се "затлачва" когато в него се включат нарастващ брой индивиди. Феноменът се обяснява с така наречения от учените ефект "По-бързото е по-бавно" и e в основата на голям брой злощастни събития, предизвикани от скупчването на големи групи хора при аварийни изходи, като например трагедията на стадиона Хилсбъроу във Великобритания през 1989-та година.

Прочети още...

И вие си имате миньони

Чували ли сте твърдението, че в един човек има повече бактериални от колкото човешки клетки? Страшничко звучи, нали? Преди да посегнете решително към кутийката с антибиотик, чуйте последните новини от света на науката, свързани с одомашнените бактерии населяващи червата ни.

Прочети още...

Полетът на вирусите

Когато говорим за ебола, не може да не споменем прилепите. „Летящите мишки“ от край време са възприемани като символ на тъмните сили. Октомври е, месецът в който на Запад долитат вещиците, сподирени от чернокрили ята, за да всяват ужас в сърцата на цивилизованите хора. Съвременните прилепи не са склонни да се превръщат във вампири, но все по-често виждаме как донасят страшни болести. Ебола, марбургска хеморагична треска, САРС – имена на вируси, с които свикнахме през последните години и които са тясно свързани с летящите бозайници. Както често се случва, научната общност е разделена на два противопоставящи се лагера по въпроса за връзката между прилепите и вирусите. Едните настояват, че прилепите се явяват гостоприемник на по-голям от очаквания брой вируси, за което е виновна специфичната им биология. Другите твърдят, че всичко може да се обясни със суха статистика.

Прочети още...

Да предизвикаш любовта и да измислиш спомени

Чували ли сте за оптогенетика? Става въпрос за една много модерна нова техника, която разчита на методите на генното инженерство и оптиката, за да изучи в дълбочина особеностите на живата природа. Ако трябва да сме по-точни, това е една техника, която позволява на учените да човъркат из съзнанието и да карат мозъка да изпълнява желанията им!

Прочети още...

Многозадачен режим

В началото на септември повечето от нас се разделят със затруднение с ваканционното настроение и се опитват да се настроят на работна и/или учебна вълна. Въпреки всички опити и напук на доброто ни желание, установяваме, че през първите дни в офиса или на учебната скамейка ни е особено трудно да фокусираме вниманието си върху належащите задачи.

Прочети още...