За сперматозоидите с дистанционно насочване и други мини джаджи

Хората отдадени на научната фантастика от години ни подготвят за момента, в който роботите ще станат неразделна част от ежедневието ни. Днес, липсата на механични икономи, които ни посрещат вечер с пантофи в едната ръка и възстановително питие на сребърен поднос в другата, е повече от очевидна. В същото време, благодарение на напредъка на науката, един друг вид роботи може скоро да стане част от живота ни. Съвсем буквално. Може би вече се сещате, днес ще си говорим за наноботи и киборг-клетки.

Прочети още...

С.П.А.М

Проверихте ли е-мейла си днес? Колко от получените съобщения представляваха интерес за вас? А колко бяха онези досадни, рекламни електронни съощения, които дори не отваряте, а направо запращате в кофата?

Прочети още...

Нов шанс за черното злато?

Независимо от това дали ни харесва или не, светът, такъв какъвто е в момента, зависи изцяло от черното злато, петрола. При настоящето технологично развитие на човечеството транспорта, индустрията и енергетиката не биха могли да просъществуват без редовните (и доста големи) доставки на петрол. За това не е странно, че правителства, икономисти, финансисти, политици и учени от цял свят живо се вълнуват от въпроса, колко време остава до пълното му изчерпване.

Прочети още...

Супер-хартията

Хартиени пликове за пазар, които успяват да издържат хранителните продукти за седмица напред, без да се скъсат точно пред входната ви врата? Хартия по-здрава от стомана? Оказва се, че това е възможно с помощта на новите нано-технологи. Изследователи от Кралския Технологичен Институт в Стокхолм, Швеция и техни колеги от университетите в Сундсвал, Швеция и Кобе, Япония, са разработили нов метод за производство на хартия, който им позволява да създадат продукт 7 пъти по-устойчив на опън от нормалната хартия и два пъти по-здрав от стоманата. Тяхната разработка бе публикувана през изминалата седмица в списание Биомакромолекули.

Прочети още...

И компютърните системи боледуват от грип

Беше време, когато единственият начин, по който персоналният Ви компютър можеше да се зарази, беше при контакт с твърди или, в случая на флопи дисковете, с не толкова твърди носители (англ. floppy - гъвкав). Поради тази причина, преди всеки „физически“ досег на дискетата с устройството, тя трябваше обстойно да бъде проверена от антивирусна програма. В днешно време флопидисковото устройство все по-рядко присъства като задължителен компонент в компютърните конфигурации, а почти единственият източник на "вирусни заболявания" е Интернет.

Прочети още...

По косата им ще ги познаете!

Група изследователи от университетите в Салт Лейк Сити, щата Юта и Бъркли, Калифорния, са разработили нов метод, с помощта на който могат да установят местожителството на човек по проба от косата му. Според статията, публикувана в сайта на PNAS, това е възможно заради различните съотношения в количествата на определени изотопи на химически съединения, които поемаме с водата и храната, в зависимост от мястото където живеем.

Прочети още...