По косата им ще ги познаете!

Група изследователи от университетите в Салт Лейк Сити, щата Юта и Бъркли, Калифорния, са разработили нов метод, с помощта на който могат да установят местожителството на човек по проба от косата му. Според статията, публикувана в сайта на PNAS, това е възможно заради различните съотношения в количествата на определени изотопи на химически съединения, които поемаме с водата и храната, в зависимост от мястото където живеем.

Водещият изследовател, Джеймс Елерингер и колегите му решили да използват факта, че това, което приемаме през устата си дава отражение на състава на костите, ноктите и косата ни. Тъй като съставът на костите не е постоянен - те са подложени на непрекъсната промяна и обновяване, учените решили да използват за целта на своите изследвания косата. Характерно за космите е, че, веднъж изградени, те почти не променят своя състав, като по този начин в тях се запазва "изотопния почерк" на географския регион, в който е пребивавал въпросния индивид.

Водната карта на САЩ

Химическият състав на косъма и по-точно съотношението между различните изотопи, не е абсолютно точно копие на този на водата и храната ни. Веднъж изграден, един косъм продължава да обменя химически вещества с околната среда и това може да промени съотношението между изотопите, "заложено" от изпитата вода. Така, за да могат да намерят връзка между съдържанието на питейната вода и състава на косъма, изследователите се нуждаели от модел за корелация.

Като начало, учените изследвали съотношението между леки и тежки изотопи на водорода и кислорода в чешмяната вода в 431 града в САЩ. Анализът показал, че най-много деутерий и кислород-18 (тежки изотопи на водорода и кислорода) се съдържат във водата близо до крайбрежията, а най-малко във вътрешността на страната. След като изградили карта на водата в САЩ, Елерингер и колегите му обиколили фризьорските салони в 65 града, от 18 щата и събрали проби от коса. След това те съпоставили съотношението между леките и тежките изотопи в космите, с тези във водата във всеки от изследваните градове и на база на тези данни разработили модел, който позволява да се предвидят изотопните съотношения в косата по химическия състав на даден географски регион. В модела е заложена една обща, унифицирана диета за всички участници.

Косъмът като източник на информация

За един месец всеки косъм на главата ни пораства с около 1 см. Според данните от работата на Ерелингер, за да може водата да даде своя отпечатък върху състава на косъма е необходимо човек да е живял в даден географски регион поне 3-4 месеца. Така проби от един човек със сравнително дълга коса могат да покажат движението му през последните няколко месеца. Авторите на изследването успели например да докажат смяната на местожителството от Пекин в Солт Лейк Сити. В друг един случай, учените помогнали на криминалисти, разследващи убийство, с информация за местожителството на жертвата в месеците преди убийството - пробите от косата показали, че човекът е пребивавал в щатите Юта, Монтана и Уайоминг.

Разбира се, методът не е съвършено точен - изследването на състава на косъма дава по-скоро една обща картина за движението на хората, но понякога това може да е напълно достатъчно. Освен в криминалистиката, разработката на американските изследователи със сигурност ще се окаже полезна и за еколози, биолози, археолози и лекари. Остава също така да се определи какъв би бил ефектът на храната върху състава и съотношението на изотопите в косата - би могло да се предположи, че количеството и вида на приеманите белтъци например имат отношение върху растежа на косата и нейните градивни елементи.