Пазете хищниците!

Фактът, че популациите на пчели в световен мащаб намаляват, вече не е тайна за никого. И докато причините за Синдрома на разрушената пчелна колония все още не са напълно изяснени, със сигурност се знае, че пчелите са полезни за хората не само заради меда, който произвеждат, а най-вече заради това, че почти еднолично отговарят за опрашването на множество растителни видове с икономическа стойност. Производството на соята, памука, болшинството плодове и зеленчуци, а така също и ядки, като кашуто и бадемите, разчита напълно на сръчните пипалца на тези насекоми. Имайки предвид това, не е учудващо, че едно търсене в Google Scholar с "colony collapse disorder research" дава повече от 37 000 резултата със статии посветени на проблема. Заради голямата им роля в опрашването и поради факта, че пчелите, и изобщо насекомите като цяло се намират в основата на хранителната верига, техните популации са критични за  баланса в екосистемите.

Прочети още...

Геоинженерството и промените в климата

Напоследък е много модерно да се пише и говори за кемтрейлсите, затова решихме да не се занимаваме с този въпрос. Както винаги при подобен род теми, информацията е малко и повърхностна, връзката с науката е неясна, "заплахата" за хората е огромна, а "последиците" са ужасяващи. Вместо това нека видим какво се случва в геоинженерството и да се надяваме, че никъде няма да се спъваме в конспиративни теории. Желанието ни е да направим картинката по-пълна, без да всяваме паника и да търсим под вола теле.

Прочети още...

ЛОХАФЕКС - прощъпулникът на геоинженерството?

През последните години, с натрупването на все повече данни, потвърждаващи тенденцията към глобално затопляне, учени, индустриалци и политици започват да търсят начини за повлияване на климата на Земята. Геоинженерството, промяната на условията на планетата, в посока угодна на човека, напусна страниците на научно фантастичните книги и навлезе на страниците на вестниците. Един от най-известните геоинженерни проекти, предизвикал много дискусии през последните месеци, е ЛОХАФЕКС (LOHAFEX). Става дума за индийско-германско начинание, имащо за цел да повиши способността на океана да абсорбира и неутрализира въглероден двуокис от въздуха.

Прочети още...

Кризата с въздуха

Кризата с газта накара българските ТЕЦове да преминат на мазут - нещо, което повечето от нас, свити пред духалките и електрическите радиатори в началото на месеца, чакахме с нетърпение. По-топлото парно обаче е свързано и с някои не толкова приятни странични ефекти. Според специалистите, използването на мазута като гориво от топло електроцентрали, които не разполагат с необходимите филтри, е свързано със завишени концентрации на прахови частици във въздуха.

Прочети още...

Да си посолим храната

Засоляването на почвите, т.нар. салинизация, е един от големите проблеми, които днес застрашават селското стопанство в световен мащаб. Натрупването на необичайно високи концентрации сол в почвата е необратим процес, резултат, както от промените в климата, така и от дългогодишната неправилна обработка и напояване на земеделските площи. Със засоляването на обработваемите земи добивът от тях постоянно намалява, което обрича на глад и мизерия голяма част от населението на планетата. Като се има предвид и факта, че само 1% от водата на Земята е сладка и може да се използва за поливане, възниква необходимостта от развитието на нови методи за земеделие, които позволяват отглеждане на растения в по-солена среда.

Прочети още...

До колко зелена е зелената енергия?

Промените на климата и ролята на човека в тях, като че ли вече са извън всякакво съмнение. Дори дългогодишните скептици са склонни да наведат глава пред фактите и да признаят, че газовете, отделени при изгарянето на въглищата и нефта са основните причинители на парниковия ефект и свързаните с него природни катаклизми - урагани, топене на ледовете, жарки лета. Изходът изглежда се крие в използването на алтернативните енергийни източници- слънцето, вятъра, морските вълни, земната топлина. Сигурно ли е обаче, че тези възобновяеми източници ще ни помогнат да живеем еко-съобразно?

Прочети още...