Как ни се отразяват емулгаторите?

За никого не е тайна, че в червата ни живеят множество микроорганизми. В замяна на уютния дом и питателната храна, те подпомагат храносмилането ни, произвеждат за нас витамини и държат настрана патогенните си родственици. През последните години учените откриват все повече доказателства, че чревната флора има отношение и към фината настройка на имунната система. Всякакви нарушения във взаимодействията между чревната лигавица и микроорганизмите може да доведе до слабо изразени възпалителни процеси, които да повлекат след себе си заболявания като болест на Крон, инсулинова резистентност и диабет. Не случайно лекари и биолози обръщат голямо внимание върху ефекта, който има приеманата от нас храна, в това число и на т. нар. добавки, върху състоянието на чревната флора.

Прочети още...

Чии са нашите гени и кой има право да ги изследва?

Макар да изглежда елементарен, този въпрос занимава учени, лекари и юристи вече няколко десетилетия. Най-добре проблемът със собствеността върху ДНК секвенции може да бъде илюстриран със случая с гените, мутации, в които се откриват при относително голям процент от жените с наследствен рак на гърдата. Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване, което засяга в световен мащаб, болестта засяга 13,5% от жените. Само в България всяка година се регистрират 3 500 нови болни, а 1100 пациентки умират. При около 25% от случаите се наблюдава фамилна обремененост.

Прочети още...

Нано-убийци

Лечението на раковите заболявания е едно от най-големите предизвикателства, които стоят пред медицината. Съвременните методи за лечение на рака се основават на разликите между нормалните, здрави клетки в човешкия организъм и видоизменените клетки на туморите. Основната разлика, от която се възползват болшинството лечебни методи, прилагани днес, е фактът, че раковите клетки, за разлика от своите здрави събратя, се делят бързо и неконтролируемо. Тази им особеност ги прави много чувствителни към различни химически вещества и радиация.

Прочети още...

Рисковани новости

Използването на стволови клетки в медицината, като всяко едно революционно начинание, е неизменно в центъра на разгорещени дебати. Противниците на тази новаторска техника настояват, че не е морално да се унищожи един бъдещ живот, този на ембриона, който се използва като източник на недиференцирани клетки, за да се спаси друг. Поддръжниците на метода пък отговарят, че няма нищо неморално в това да се възползваш от едно откритие, за да помогнеш на хиляди болни хора.

Прочети още...

Да патентоваш ген

Замисляли ли сте се някога защо толкова много се пише и говори за секвенирането на човешкия геном, намирането на гена за тази или онази болест и научните екипи, които стоят зад откритието? Хрумвало ли ви е някога, че всички тези усилия може би са били с користна цел? Едно събитие от миналия месец несъмнено ни навежда на мисълта, че желанието за печалба е движеща сила ако не за всички то поне за част от учените.

Прочети още...

Да препиеш с вода

Колко от нас си спомнят, какво точно сме учили в часовете по Биология за водата и нейното значение за живите организми? А кои точно неща си спомняме? Със сигурност повечето от нас помнят любопитния факт, че без вода човек може да оцелее в най-добрия случай не повече от седмица, а без храна - около месец. Имайки предвид, че 70% от човешкото тяло е вода, не е трудно да си обясним защо това е така. Достатъчно е само да вземем предвид свойството на водата да разтваря множество жизнено важни органични и неорганични вещества, като например - йонни съединения (соли), въглехидрати (захар, глюкоза, фруктоза, лактоза) и др. Водата е решаващ фактор и за правилното функциониране на белтъците - количеството на водните молекули, например, определя пространствената структура на белтъците и така влияе върху тяхната роля и поле на действие в живите организми.

Прочети още...