Добро утро, Розета!

Какво ще правите на 20.01.2014 в 12 часа по обяд? Дали не бихте искали да проследите извънземното събуждане на сондата Розета? Събитието, обявено от Европейската Космическа Агенция за "най-важния будилник" в Млечния път през въпросния ден, вълнува много аматьори астрономи и учени по света. От седмици в социалните мрежи моментът се очаква с голяма нетърпение и силно въодушевление. Активирането на космическия апарат представлява кратък, но много решаващ етап от една много амбициозна мисия на Европейската космическа агенция, започнала още през 2004 година.

Прочети още...

Магнитната целувка на Слънцето

Въпреки разстоянието, от около 150 млн. километра Слънцето оказва постоянно въздействие върху Земята. При това то не се ограничава само до светлината и топлината, които идват към нас. Нашата планета е подложена на постоянен "обстрел" с потоци от заредени частици, възникващи в резултат на бурните реакции, които поддържат живота на Слънцето.

Прочети още...

Петролът и Змеят

Има ли по-подходящ ден от Гергьовден да си поговорим за убиеца на Змея? Кой е Змеят и каква точно е била съдбата му? Изследователи на фолклора, социолози и учени са обединени около идеята, че първообразът на митичните същества са всъщност динозаврите. В опита си да обяснят произхода на огромните кости, които понякога изравяли от земята, кости, за които днес знаем, че са принадлежали на гигантските влечуги, нашите прародители създали приказките за змейове, лами и дракони. Древните роднини на съвременните крокодили, анаконди и костенурки са властвали над Земята в продължение на повече от 160 млн. години, до внезапната си смърт преди около 65 млн. години.

Прочети още...

Молекули на живота

Група астрономи от Германия, САЩ и Австралия са открили органични молекули в облак от прах и газ, намиращ се в центъра на Млечния път. Изследователите използували данни за гигантския молекулярен облак, получени с помощта на радиотелескопи във Франция, Испания и Австралия, за да установят какви молекули участвуват в изграждането му. Намиращият се в близост до съзвездието Стрелец облак, означаван още като Large Molecule Heimat(LMH), е любим обект на астрономите.

Прочети още...

Как да превърнем обикновения метал в злато?

Вместо да ровят в старите книги в търсене на скритото познание на старите алхимици, в стремежа си да превърнат обикновените метали в злато, съвременните учени се обръщат за помощ към модерните технологии. В последния брой на специализираното издание по приложна физика APL, двама изследователи от Института по оптика, Рочестър, Ню Йорк, публикуват специалната си рецепта за получаване на благородния метал. Ролята на философски камък в техния метод е обикновения лазер, който е способен да прави необикновени неща.

Прочети още...

Космически урагани

Идеята за черните дупки, невидимите обекти, появили се в резултат от усукването на време-пространството около умиращи звезди, занимава въображението на учени и почитатели на научната фантастика от години. Причината за това е, че знаем за тях изключително малко, при това, в повечето случаи, познанията ни са теоретични Пример за това са космическите ветрове, свързани с черните дупки. На теория, черните дупки, привличайки с невероятна сила материя от околните космически обекти, причиняват възникването на "урагани", достатъчно мощни за да променят вида и съдбата на цели галактики.

Прочети още...