Противозачатъчна… ваксина?

През последните десетилетия редица изследователски лаборатории и фармацевтични компании работят усилено върху създаването на надеждни противозачатъчни средства за мъже. Фирми като американската Органон и немската Шеринг съсредоточават вниманието си върху разработката на хормонални средства. Техните противозачатъчни хапчета за мъже се намират в последен етап на тестване в САЩ и Европа и се очаква в близко бъдеще да се появят на пазара.

Използването на хормонални средства за подтискане производството на сперматозоиди обаче, неминуемо ще се отрази на целия организъм. Нарушавайки хормоналния баланс този вид противозачатъчни биха могли да предизвикат редица странични ефекти. За това много учени работят върху други, по-нестандартни начини за контрол на мъжката плодовитост. Майкъл О‘Ранд и колегите му от Университета Нова Каролина наскоро съобщиха в списание Сайънс, за успешни тестове на противозачатъчни ваксини. Учените инжектирали мъжки маймуни с белтък, наречен епин. Епинът (Епидидимален Протеазен Инхибитор) е белтьк специфичен за тестисите, епидидимиса и спермата. При нормални условия сперматозоидите и техните предшественици в тестисите и епидидимиса не са изложени на влиянието на имунната система в организма. Чрез инжектиране обаче епинът попада в кръвообращението и би могъл да предизвика образуването на антитела. С надеждата тези антитела да разпознаят епинът в спермата и свързвайки се с него да блокират оплождането на яйцеклетката, учените инжектирали с епин девет мъжки маймуни на всеки 3 седмици. При 7 от тях било отчетено образуването на антитела и в последствие всички те се оказали неспособни да оплодят женски. В контролната група от неимунизирани мъжки животни било отчетено, че две трети от индивидите създали поколение.

Това не е първият опит за създаване на противозачатьчна ваксина. При предишни експерименти учените използвали за имунизация други видове белтъци от обвивката на сперматозоидите. Оказало се обаче, че създадените антитела атакували не само сперматозоидите, но и други клетки в тестисите, което довело до развитие на възпалителни процеси. При настоящите експерименти не било наблюдавано възпаление в тестисите. Предполага се, че епинът е белтък специфични само за сперматозоидите и антителата срещу него действат след като клетките напуснат тестисите.

Според специалистите тези резултати са много оптимистични. Съществуват обаче и редица въпросителни. Все още не е ясно например дали процесът е напълно обратим. След преустановяване на инжектирането с епин само 5 от 7-те мъжки маймуни възвърнали плодовитостта си. Друг важен въпрос е дали тази ваксина ще бъде достатъчно ефективна. За да бъде приложима като надеждно противозачатъчно средство е необходимо организмът да е способен да създаде антитела срещу стотици милиони сперматозоиди.