Глобално затлъстяване

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) би тревога за вземащото застрашителни размери в световен мащаб затлъстяване на населението. Този проблем вече засяга не само развитите държави, напротив, темповете на нарастването на броя на хората с наднормено тегло стават все по-високи в бедните държави.

Според данни на организацията в момента над 1 млрд. души по света страдат от наднормено тегло, като се очаква, при запазване на настоящите тенденции, броят им да достигне 1,5 млрд. през 2015 година. За съжаление ситуацията в България не е по-различна от тази в останалия свят. Според проучване на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания близо 47% от българите над 15 годишна възраст са с наднормено тъгло (ИТМ>25) или страдат от затлъстяване (ИТМ>30).

ИТМ (индекс на телесна маса) се пресмята като теглото на индивида в килограми се раздели на височината в метри, повдигната на квадрат. Така за човек с тегло 80 кг и височина 1,80 м ИТМ=80/(1,8×1,8)=24,7. За наднормено тегло се говори когато ИТМ надвишава 25. Когато ИТМ е над 30 става дума за затлъстяване.

Тъй като затлъстяването и наднорменото тегло са основна причина за нарастващия брой сърдечно съдови заболявания, причиняващи смъртта на над 17 млн. души всяка година този проблем предизвиква сериозно безпокойство сред лекари, диетолози и епидемиелози. Като основни причини за епидемията от сърдечно съдови заболявания се посочват нарастващата употреба на мазнини, захар и сол, намаляването на физическата активност в резултат на заседналия начин на живот, наложен от урбанизацията, както и тютюнопушенето. Според д-р Робър Бийгълхол от СЗО, чрез здравословно хранене, физическа активност и отказ от цигари могат да се избегнат около 80% от инсултите, инфарктите и диабет тип 2 (инсулино независим), както и около 40% от случаите на ракови заболявания.

Заради огромната социална значимост на проблема с наднорменото тегло, интересът към методите за борба с него е голям. В момента големи надежди се възглагат на разработваното, от базираната във Франция фармацевтична фирма Санофи-Авентис, ново лекарство за отслабване Римонабант. Според прес-съобщението на фирмата лекарството е елемент от нов подход за лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Действието му се основава на блокиране на рецепторите CB1, намиращи се в мозъка, храносмилателния тракт и мастната тъкан. Тези рецептори са свързани с регулацията на апетита, енергийния баланс и метаболизма на мазнини и въглехидрати в организма. Блокирането им от Римонабант създава усещане за ситост и подтиска желанието за ядне. Може би е интересно е да се спомене, че рецепторите CB1 са същите, които са отговорни за някои от ефектите на марихуаната (канабисоидни рецептори). Разбира се, лекарите не препоръчват пушенето на трева с цел отслабване – действието на марихуаната в организма не се ограничава само до подтискане на апетита.

Резултатите от първите тестове на Римонабант, проведени в Белгия, Финландия, Франция и Швеция върху 363 доброволци (с ИТМ надвищаващ 27), които бяха публикувани наскоро в списание Лансет, са изненадващо добри. След 1 година третиране с новото лекарство, в съчетание с известно ограничение в количеството поета храна (дефицит от 600 ккал на ден), сред доброволците било наблюдавано стабилно намаление на теглото и което е по-важно нормализиране на стойностите на метаболитните показатели за риск от сърдечно съдови заболявания (кръвно налягане, кръвна захар, инсулин, холестерол, триглицериди) в сравнение с контролна група (подложени на диета, но без да получават лекарство). Очаква се лекарството на Санофи-Авентис скоро да премине всички необходими клинични излесдвания и да бъде разрешено за употреба в САЩ и Европа. От фирмата обаче изтъкват, че тяхното лекарство е предназначено за лечение на затлъстяването и предпазване от свързаните с него сърдечно съдовите заболявания, а не е алтернатива на диетите за поддържане на линията. Макар лекарството да се приема с голямо въодушевление, в медицинските среди се чуват и някои предупредителни гласове, които напомнят, че използването на лекарства, които действат върху мозъка крие рискове за изненадващи странични ефекти. Те препоръчват по-продължително тестване преди въвеждането му в масовата практика.