Обнадеждаващи първи резултати с противоракова ваксина

Вчера една от най-големите в света фармацефтични компании, Мерк, съобщи за обнадеждаващи резултати от двугодишно тестване на новата противоракова ваксина Гардазил. Тези данни ще бъдат представени днес на годишната конференция на Американското Дружество за Инфекциозни Заболявания.

Ваксината е насочена към предпазване от рак на шийката на матката, заболяване, което годишно отнема живота на около 290 хиляди жени по света. Този вид рак се причинява от човешки папилома вируси (ПВ), които се разпространяват по полов път. Известни са 35 различни човешки ПВ, като 4 от тях са основните причинители на рак на матката. Около 70% от сексуално-активните жени се заразяват с ПВ, като при 10% от тях инфекцията може да доведе до появата на ракови образования. Тъй като ракът на матката е сред най-значимите ракови заболявания при жените, в много страни по света жените се подлагат ежегодно на профилактични тестове с цел ранно откриване и лекуване на заболяването. Идеята на Мерк е да предложи алтернатива на тези скъпи и трудоемки тестове като предложи реална защита срещу ПВ. Гардазил съдържа специфични белтъци от обвивката на четирите най-опасни варианта на папилома вирусите – инжектирането им в човека предизвиква образуване на антитела, които при евентуална последваща зараза разпознават вирусите, свързват се с тях и ги неутрализират.

За тестването на ваксината от Мерк използвали 12 хиляди доброволки на възраст между 16 и 26 години от 13 държави. Жените били разделени на две групи – контролна, нетретирана група и опитна група, участничките в която били имунизирани с Гардазил 3 пъти в рамките на 6 месеца. След 17 месеца,` тестовете показали, че 100% от жените в опитната група са здрави. За сравнение 21 жени от контролната група развили рак на матката или при тях била наблюдавана появата на предракови образования резултат от ПВ инфекция.

Предполага се, че Мерк ще приключи с необходимите тестовете до края на годната и скоро след това ще получи разрешение от американските здравни власти за широко приложение на ваксината в САЩ.