Средиземноморска диета и Алцхаймер

Изглежда, че диетата, съдържаща предимно плодове, зеленчуци, зехтин, известни количества риба и спиртни напитки, но по-малко месо и млечни храни – известна като средиземноморска диета – може да намали риска при възрастните хора да заболеят от болестта на Алцхаймер.

Загубата на паметта, причинена от болестта на Алцхаймер, засяга не малка част от възрастните хора. В САЩ например, половината от хората над 85 годишна възраст страдат от това заболяване. Експертите отдавна смятат, че диетата влияе върху заболяването, но проучванията на отделни хранителни съставки, от рибата до витамините от група В, до сега не са дали задоволителен резултат. Николаос Скармеас, невролог от Университета Колумбия, Ню Йорк, решава че едно по-обстойно изследване на тенденциите в диетичното хранене, би предоставило повече информация в тази насока.

Скармеас изучава в продължение на 4 години, повече от 2000 възрастни хора от Манхатън, на средна възраст 77 години. На всеки 18 месеца, участниците попълвали анкета с въпроси какви храни са консумирали и колко често. В периода на проучването, 262 от участниците са развили болестта на Алцхаймер. При една трета от участниците, които по-стриктно са спазвали Средиземноморската диета (храната им включвала 3 пъти повече риба и 3 пъти по-малко млечни храни в сравнение с останалите участници), рискът от заболяването е бил с 39-40% по-нисък отколкото при онази една трета от участниците, които най-малко се придържали към диетата. Дори за средната група участници, с умерено спазване на диетата, рискът от заболяването бил с 15-20% по-нисък. Резултатите от изследването са публикувани в последния брой на реномирано неврологично издание.

Все още е рано да се дават конкретни препоръки относно храненето, тъй като тези резултати са само първа индикация и е необходимо те да се потвърдят и от други проучвания. Средиземноморската диета обаче вече се препоръчва от специалистите за предпазване от сърдечни заболявания, диабет и някои форми на рак. По какъв начин тази диета предпазва от Алцхаймер, все още не е ясно. Скармеас предполага, че ефектът се дължи на антиоксидантите, противовъзпалителните или съдо-предпазващи елементи, съдържащи се в компоненти на средиземноморската диета. В заключение Скармеас заявява, че той лично ще продължава да се придържа към средиземноморската диета, включваща зърнени храни, плодове и зеленчуци.