СЗО атакува затлъстяването в зародиш

Световната Здравна Организация (СЗО) представи вчера новите си стандарти за хранене при малките деца до 5 годишна възраст. Според експертите, новите норми за височина и тегло отразяват по-точно естественото развитие на малките деца.

Предишните препоръки за хранене на бебетата и малките деца са се основавали на изследванията на подрастващите в САЩ през 70те години на миналия век – период в който е било „модерно” децата да се хранят с хуманизирани млека. Именно това е определило по-високите норми за теглото на бебетата. В днешно време, когато педиатри и специалисти по храненето препоръчват майчиното мляко като най-здравословна храна за бебетата, нещата стоят по-различно. Майките кърмачки, чиито деца не наддават съгласно досегашните норми биват насърчавани да дават допълнително специални храни на децата, за да осигурят по-бързото им развитие.

В опит да установят какво точно е естественото развитие на бебетата, експерти на СЗО следили в продължение на 5 години височината, теглото и други важни жизнени параметри на 8 440 бебета от Бразилия, Гана, Норвегия, Оман и САЩ, отгледани при условия, осигуряващи най-здравословно развитие – кърмене, здравословна диета, предпазване и лечение на инфекзиозни заболявания. Майките на децата били непушачки, водещи здравословен начин на живот. Резултатите от изследването показали, че развитието на децата до 5 годишна възраст зависи не толкова от генетическите особености и етническата принадлежност, колкото от качеството на храната, хранителните навици и околната среда. На базата на събраната информация специалистите извели и ноите стандарти за развитие на бебетата и децата до навършване на 5-годишна възраст. Изненада предизвиква фактът, че съгласно новите норми 20%-30% от децата в западните държави имат наднормено тегло. Според диетолози и педиатри прехранването в бебешка възраст и натрупването на излишни колограми в самото начало на жизненото развитие може би са причината за епидемията от затлъстяване в развитите държави през последните години. Тим Коул, професор по медицинска статистика в лондоския Институт по Детско Здраве, споделя за списание Нейчър, че изследването на СЗО и публикуването на новите норми за развитие при децата е може би един от най-важните моменти в историята на медицинската статистика и добавя, че новите стандарти са по-добри от всичко направено до момента. Според него, съществуват достатъчно доказателства за факта, че бързото израстване през първата година от живота, често води до хронични заболявания като затлъстяване и сърдечно съдови заболявания в по-късна възраст и новите норми биха спомогнали за преодоляване на този проблем. Лий Йонг-уук, директор на СЗО, подчертава, че организацията ще използува новите стандарти като средство за намаляване на смъртността и болестите при бебетата и малките деца.