С дъвка срещу пороците

Изследователи от Университета в Хелзинки са открили ново приложение на дъвката. Към благотворния й ефект върху свежия дъх и белите зъби, те са се опитали да добавят и нов – предпазване от рак на устната кухина. Един от основните причинители на рака на устата е вещество, наречено ацеталдехид, което се намира в цигарения дим и си получава при разграждането на алкохола в организма.

Тютюнопушенето и приемането на алкохол увеличават многократно нивата на ацеталдехид в устата и храносмилателния тракт и се предполага, че са отговорни за 80% от случаите на рак на устата, хранопровода и стомаха. Микко Саласпуро и колегата му Мартти Марвола са разработили дъвка, която има за цел да обере токсичния ацеталдехид. Тя съдържа аминокиселината цистеин, която е в състояние да свърже ацеталдехида и да неутрализира действието му. Цистеинът присъства нормално в храната ни като градивна единица на белтъците. Той обаче се отделя в хода на храносмилането в тънките черва. Слагането му в дъвката, според Саласпуро ще го постави точно там, където би бил полезен. Учените вече са доказали, че таблетки, отделящи бавно цистеин и поставени под езика имат способността да “почистят” устата от вредния химикал. Опаковането му под формата на дъвка обаче ще увеличи атрактивността на този метод за превенция на рака. Разработката на дъвката е дело на финландската филма Биохит и е била представена на Конгрес в град Градо, Италия. Новината за нея бе публикувана в Нейчър тази седмица. Саласпуро коментира, че поставянето на цистеина в дъвката е било доста лесно, но сега предстои да се нагласи вкуса й.

Лекарите обаче предупреждават, че дори новата дъвка да се окаже добър помощник в борбата срещу страничните ефекти от тютюнопушенето, тя няма да ги премахне напълно. Опасността за белите дробове и черния дроб остава и единствено отказа от цигарите и алкохола може да предпази човек от появата на рак в тези органи. Кат Ами, говорител на Института за изследване на рака в Англия припомня, че в 25% от случаите, ракът засяга белите дробове, а 90% от тези случаи са резултат от тютюнопушенето.

Дали новата дъвка ще помогне в борбата срещу рака ще стане ясно след няколко години. Саласпуро казва за Нейчър, че изследванията в тази насока вече са започнали. Според него, цистеиновата дъвка ще има много добър ефект и ще помогне не само на хора, страдащи от пороците си, но и на тези които са генетично обременени. Той дава за пример японците, при много от които липсва един от ключовите ензими, отговорни за разграждането на ацеталдехида, което ги прави по уязвими на вредното му влияние.