С грижа за Ледения континент

Белгия ще е първата държава която ще направи гигантска крачка по пътя към опазване на природата в Антарктика. Съгласно плановете на белгийската държава, предстои построяването на напълно автономна полярна станция на стойност 6,4 милиона евро, която няма да нанася никакви щети на девствената природа на ледения континент.

Станцията “Принцеса Елизабет” ще бъде построена през 2007-2008 година и ще се отличава със своята висока енергийна ефективност. Предвижда се тя да се захранва с енергия от слънцето и вятъра, а всички отделени отпадъци ще се рециклират. Плановете за построяването на станцията бяха обявени на 31ви май от Международната Полярна Фондация. Базите на Антарктическите експедиции обикновено разполагат с ветро- и слънчеви генератори, които осигуряват част от необходимата енергия. Те обаче не са достатъчни и често се налага недостигът на енергия да се компенсира с дизелови двигатели, особено през тежката полярна зима, когато слънцето се задържа съвсем малко над хоризонта или напълно изчезва.

Новата белгийска станция ще бъде обитавана от 12 човека, макар при нужда да бъде в състояние да подслони 20. Тя ще бъде приспособена за изследвания на климата. Очаква се максималната консумация на енергия да не надхвърля 30 киловата. Първоначално “Принцеса Елизабет” ще бъде използувана само през лятото, когато ще разчита на енергията, произведена от слънчевите батерии, вградени в покрива и стените й. Създателите на проекта обаче се надяват в бъдеще тя да стане обитаема целогодишно като през тъмните зимни месеци ще се включват в употреба десет 6 киловатови турбини, превръщащи мощните полярни ветрове в ток. Разбира се станцията ще разполага и с авариен дизелов генератор, който може бъде включван при нужда. Създателят на проекта на новата станция, Йохан Берт, е работил като дизайнер на Международната Космическа Станция и като такъв е добре запознат с нуждите на хората, работещи при екстремни условия. Той споделя с Нейчър, че наученото от работата в суровите полярни условия може в бъдеще да бъде пренесено в областите с по-умерен климат, за да могат архитектите да направят проектите си по-ефективни в енергийно отношение. Карл Туплин, отговорник на английски проект за построяване на нова станция на ледения континент – Халей VI, коментира за списание Нейчър, че всички антарктически експедиции се стремят да постигнат автономност на станциите си в една или друга степен. Според него подходът при построяването на станцията “Принцеса Елизабет” е много добър. Тя обаче е сравнително малка, а пресъздаването на проекта в по-голям мащаб би създало затруднения. Халей VI ще бъде обитаван от 52 души, а целта на проектантите е да намалят с 15% разхода на енергия в сравнение със сегашните английски полярни бази. Тулпин обяснява, че това ще се постигне с увеличаване на енергоспестяването, макар че е предвидено използуването и на някои нови технологии, осигуряващи достъп до възстановими източници на енергия.