Угояващите мазнини

Поемането на някои видове мазнини води до сериозно напълняване, независимо от това че количеството калории е едно и също. Такова е заключението на изследователи, които са хранили маймуни с т.н. транс-мазнини, намиращи се обикновено в храните, предлагани в заведенията за бързо хранене. Опитните животни, които са хранени с транс-мазнини натрупали с 30% повече коремни тлъстини, в сравнение с тези, които поемали друг вид мазнини макар и със същата калорийност.

Мазнините които поемаме с храната си биват наситени, ненаситени и транс-мазнини. Наситените обикновено са от животински произход и се отличават с това, че в химическата им структура няма двойни връзки, което определя твърдостта им при стайна температура. Ненаситените мазнини, каквито се съдържат в олиото и зехтина например, имат двойни връзки в молекулите си и за това са течни при стайна температура. В хранителновкусовата промишленост често се използува третия вид мазнини, транс-мазнините. Те се получават от ненаситените мазнини чрез процес на хидрогениране. В резултат на химическата реакция, растителните мазнини се втвърдяват, какъвто е случаят с маргарина. Тези мазнини намират широко приложение в хранително вкусовата промишленост, поради това че употребата им повишава продължителността на живот на продуктите, тъй като гранясват по-трудно. Вече е известно, че транс-мазнините покачват нивото на “лошия холестерол” и са причина за сърдечните заболявания. По отношение обаче на затлъстяването, обикновено се приема, че всички мазнини са еднакво проблематични, поради това че всички са източници на едно и също количество енергия.

Резултатите от проучването, извършено от екип на Кайли Каванаг от Баптистки Медицински Център на университета Уейк Форест в Северна Каролина, показват, че транс-мазнините стимулират затлъстяването в по-голяма степен в сравнение с наситените и ненаситени мазнини. Данните са представени на 12 юни, на годишната научна сесия на Американската диабетична асоциация във Вашингтон.

Екипът на Каванаг, провел тест за влиянието на мазнините върху опитни животни. На една от групите маймуни те давали храна, в която 8% от калориите е от хидрогенирано соево олио, традиционен източник на транс-мазнини за съвременния човек. Дозата е еквивалентна на това, което се съдържа в един чийзбургер и пържени картофки. Втората група поемала идентична храна като трансмазнинте били заместени с различни по химическа формула мазнини. В края на шестата година се оказало, че тези животни, които били хранени с транс-мазнини повишили теглото си с 7%, а останалите само с 2%. Освен това те имали с 1/3 повече натрупани коремни тлъстини, а така също много по-високо ниво на кръвна захар. Установена била и по-голяма степен на инсулино-резистентност – един от първите белези за появата на диабет. Учените предполагат, че обяснението се крие в способността на транс-мазнините да стимулират отделянето на повече инсулин от панкреаса, което на свой ред води до резистентност към излишъка от този хормон. Съществува и друга възможност – при навлизане на транс-мазнините в клетъчните мембрани, по неизвестен за сега механизъм, клетката не реагира нормално на инсулина.

По повод тези резултати, Дариуш Мозафарин, изследовател на диетичните мазнини в Университета Харвард, коментира за списание Нейчър, че те съответстват на идеята, че мастните киселини не са само калории. Според Мозафарин “това ще е насоката на изследванията през идващите години”.

Макар ефектът на транс-мазнините върху човешкия организъм да не е напълно изяснен, много държави правят първи стъпки в борбата срещу тях. Дания ограничи употребата им при производството на храни още през 2003 година, а в САЩ бяха въведени изисквания количеството и съдържанието им да бъде ясно обозначено на етикета на всеки продукт.