Такова животно няма!

Случвало ли ви се е да видите звезди посред бял ден, когато рязко се изправите? Причината за това е, че приливът на кръв към мозъка намалява в резултат на промяната на височината. Представете си какво изпитва един жираф, който след като пийне вода трябва да вдигне глава на около 5 метра височина! Все пак, макар да не живеем в Африка, можем да си представим, че замаяни от изправяне жирафи, надали са така честа гледка.

Как успява сърцето на жирафа да поддържа необходимото кръвно налягане, независимо от това дали животното е наведено, или изправено в цял ръст? И как въобще успява да изпомпа кръвта на такава височина, за да осигури необходимото количество кислород на мозъка?

Оказва се че жирафът притежава редица приспособления, които правят високия му ръст възможен. Като за начало, сърцето на жирафа е много голямо (средно около 12 килограма) и мощно, което му позволява да поддържа кръвно налягане около два пъти по-високо от човешкото. Нормално това би създало проблем на краката – целият този натиск в долните части на жирафа биха причинили разширени вени. Хората, които страдат от разширени вени разчитат на помощта на ластичните чорапи, които оказват натиск от вън и неутрализират напрежението, което кръвта оказва върху кръвоносните съдове. Оказва се, че жирафите се справят с този проблем по подобен начин – кожата на краката им е много здрава и изпълнява функция, подобна на тази на ластичните чорапи. Колкото и да е мощно сърцето обаче, то не би могло нормално да изтласква достатъчно кръв към главата, която се намира на около 2,5 метра над него. Учените предполагат, че тайната на успеха му се крие в наличието на мускулеста яка около вратната вена. Когато жирафа е изправен, мускулът се стяга и осигурява високо налягане на движещата се кръв, за да може тя да достигне до мозъка. Когато жирафът се навежда да пийне вода, яката се отпуска, налягането спада и мозъкът не се „препълва“.