Искате бебе? Забравете идеалната фигура и наблегнете на смеха!

Данни, представени вчера на Конгреса на Европейската Общност за Човешка Репродукция и Ембриология, който тази година се провежда в Прага от 18 до 21 юни, показват че женската репродуктивност е силно застрашена от комбинацията стрес, диета и физически упражнения, така характерна за съвременните жени.

Д-р Сара Берга от института Емори, САЩ, работи от години върху аменореята – състояние, при което жените изгубват менструацията си за неопределен период от време и което засяга 5-10% от представителките на нежния пол. Нейните дългогодишни проучвания показват, че това състояние е резултат от нарушения енергиен баланс на организма. Според доктор Берга, когато организмът се нуждае от допълнителна енергия, той започва да “изключва” отделни функции, които за момента не са от жизнена значимост за оцеляването на индивида. Лекарите не са в състояние да предвидят кога месечният цикъл на жените, засегнати от аменорея ще се възстанови. Единственото което те могат да предложат на пациентките си е да намалят упражненията и стреса, да повишат теглото си и да приемат хормони, за да предпазят сърцето и костите си. За съжаление обаче, дори и менструацията да се появи отново, това не е сигнал, че овулацията на жената е нормализирана и нейната репродуктивност е възстановена.

Изследвания, публикувани от Берга и колегите й в списание Стерилност и Фертилитет през 2003 година показват, че провеждането на поведенческа терапия, целяща преодоляването на вредни поведенчески стереотипи, оказва благоприятен ефект върху възстановяването на месечния цикъл на жени, страдащи от аменорея. От 8 жени, подложени на терапията, при 6 овулацията била възстановена. За сравнение при контролната група от 8 жени, които не били подложени на терапията, репродуктивната функция била възстановена само при 1.

Според данни от последните изследвания на д-р Берга, представени вчера в Прага и цитирани от списание Нейчър, ефект върху месечния цикъл на жената имат стреса, храненето и физическата активност. За провеждането на експериментите си учените са използвали за модел женски маймуни. Част от опитните животни били подложени на лек стрес – всеки ден те били премествани в нова стая. При друга експериментална група стреса бил комбиниран с диета и физически упражнения. Десет процента от маймуните от първата група загубили менструацията си. При животните от втората група този процент бил 75%! Берга коментира за Нейчър, че докато всеки от факторите стрес, диета и упражнения по отделно имали малко влияние върху репродуктивната способност на маймуните, трите в комбинация показали взаимодопълващ се ефект. Макар пълното изчезване на менструацията да е рядко срещано явление, отрицателният ефект на тези фактори върху фертилността на жените може да е широко разпространен. За това следващата цел на учените от Емори е да изследват ефекта на стреса върху хора. За целта те ще следят хормоналните нива на 3 000 жени в продължение на година.

В подкрепа на резултатите на Берга и колегите й за отрицателния ефект на стреса върху фертилитета, Нейчър цитира и интересното проучване на Шевах Фрийдлер, проведено в Израел, което показва благотворното влияние на смеха върху оплождането ин витро. Фрийдлер, който наред с медицинското си образование е посещавал и школа за клоуни и мимове, решил до провери какъв ще е ефектът на смеха върху успеваемостта на манипулацията. За целта той наел клоун, който да разсмива пациентките му след оплождането. Оказало се че 36% от жените, които получили 15 минутна доза смях след процедурата забременели – процент значително по-висок в сравнение със стандартните 19% успеваемост на центъра. Проблемът, който стои пред Фриийдлер сега, е да намери по-подходящ начин да разсмива жените, много от които все пак не намирали клоуна за достатъчно смешен.