Източник на младост

Според последните изследвания, молекула, открита в гроздето и червеното вино, увеличава с 30% степента на оцеляване при мишки. Заключението е на учените, усилено търсещи “свещения граал”, който да им помогне в битката срещу остаряването. Формулата е леко-поносима терапия, имаща продължителен ефект за намаляване на калориите, без да се налага спазването на драстични диети. Все още не е ясно дали чашата вино може да има този магически ефект, но изследователите смятат, че молекулата, наречена резвератрол, е потенциалният пазител на живота при бозайниците.

Резвератролът е антиоксидант, предпазващ тъканите от увреждане, неутрализирайки отделените при метаболизма токсични радикали. През последните няколко години екип от молекулярни биолози от Харвардския медицински институт, с ръководител Дейвид Синклер, давали резвератрол на дрожди, мухи и червеи, и във всеки от случаите наблюдавали увеличаване на продължителността на живота. Според последните изследвания на учените, публикувани в списание Нейчър, подобен е ефектът на веществото и върху бозайници. Синклер и неговите колеги изследвали мъжки мишки на възраст 1 година, разделени на три групи от по 55 мишки. Едната група била подложена на стандартна диета, втората получавала високо-калорийна храна с много мазнини, а третата група – същата високо-калорийна храна, но с добавен резвератрол. Когато мишките навършили 2 години, 58% от животните във втората група умрели по естествени причини. При останалите две групи смъртността била само 42%.

Учените установили също така и друг положителен ефект за животните от групата, получавала резвератрол. Въпреки затлъстяването, резултат от високо-калорийната диета, двигателните им възможности се запазили с напредването на възрастта и съответствували на тези при мишките, хранени по стандартен начин. Друг важен резултат от изследването е фактът, че тези мишки имали съвсем здрав черен дроб, за разлика от дробовете на затлъстелите животни, които не приемали резвератрол.

Резултатите на Синклер и колегите му елегантно пасват на изследванията на учени, които от години изучават положителния ефект на нискокалорийната диета върху продължителността на живот на организмите. Установено е, че ограничаването на калориите води да активиране на ген, наречен сиртуин 1, който от своя страна влияе на метаболизма на мазнините. Синклер, както и други учени, предполагат че резвератролът, също като ограничаването на калориите, действа директно или индиректно на сиртуин 1.

Синтия Кенион, молекулярен генетик от Калифорнийския университет, Сан Франциско, споделя за списание Сайънс, че резвератролът има ясен положителен ефект и би било много полезно да започнат клинични тестове за използуването му при лечение на хора, страдащи от затлъстяване, както и за болни от диабет тип2.