Полезна ли е повишената температура?

При сериозно инфекциозно заболяване, температурата на всички бозайници се повишава. Нещо повече, дори студенокръвните животни като риби и гущери, търсят топлина, за да повишат телесната си температура. Това показва, че по някакъв начин повишената температура помага на организма в борбата му с болестотворните микроорганизми. Макар да звучи логично обаче, до сега учените нямаха доказателства за ползата от треската по време на болест.

Няма човек, който да се чувства комфортно когато е с висока температура, но съгласно публикация в списание Nature Immunology, треската е добра и полезна за организмите. Според статията, повишената телесна температура при мишките ускорява имунния отговор, помагайки на белите кръвни телца да навлязат в лимфните възли и да се изправят срещу микробите, нашественици.

Екип от имунолози, под ръководството на Шарън Еванс от Онкологичния институт Розуел Парк в Бъфало, изследвали въздействието на повишената температура върху движението на белите кръвни телца (лимфоцитите) от кръвта към лимфните тъкани, където те разпознават патогенните организми и повеждат борба за тяхното унищожаване. Лимфоцитите постоянно циркулират в кръвоносните съдове на лимфните възли и други лимфни органи, но само някои от тях действително навлизат в лимфната тъкан, преминавайки през т.нар. ендотелен слой в стените на кръвоносните съдове.

Повишената температура увеличава кръвния поток и съответно потока от лимфоцити през лимфните тъкани. Този факт е бил предварително известен на екипа на Еванс, но те не знаели какво се случва на молекулно ниво. За нуждите на своето изследване, учените повишили изкуствено температурата на опитни животни до 39.5 °С, което е с 2.7 °С над нормалното. След това инжектирали мишките с лимфоцити, маркирани с флуоресцентно вещество. Под микроскоп те забелязали, че броят на лимфоцитите, преодолели ендотелния слой на кръвоносните съдове в лимфните възли е два пъти по-голям при затоплените мишки. Обяснението е, че повишаването на температурата предизвиква отделянето, върху повърхността на ендотелните клетките, на т.нар. “насочващи” молекули – рецепторите ICAM-1 и CCL21, които помагат на лимфоцитите да се залепят към стените на кръвоносните съдове и в последствие да преминат през тях и да навлязат в лимфата.

Освен, че този резултат дава отговор на въпроса защо е полезна повишената температура, учените се надяват, че той би могъл да помогне за създаването на нови лекарства за укрепване на имунния отговор при инфекциозни и онкологични заболявания, както и за намаляване на възпаленията при автоимунни заболявания като артритите. Авторите все пак предупреждават, че макар температурата да е полезна за имунната реакция на организма като цяло, тя може да има тежки последици, особено когато става дума за малки деца и стари хора. Ето защо във всички случаи е най-добре да се следват лекарските предписания.