Едно алтернативно приложение на хладилниците

Все повече учени твърдят, че проблемите на човечеството с енергията, се множат с главоломна скорост и предвиждат катастрофални последици за икономиките на държавните по целия свят, както и за климата на планетата, като цяло. В последните години станахме свидетели на няколко пъти, как третият по-големина щат в САЩ – небезизвестната Калифорния – бе абсолютно парализиран поради претоварване на електрическата мрежа, в следствие на прекомерно използване на климатични инсталации.

Само преди около месец пък, населението на щата, а и целият свят, ужасено следеше репортажите за измръзналите градини с цитрусови плодове поради нечуваните студове в някои области на щата – според много наблюдатели този, а и много други природни катаклизми през последните години са резултат от промените в климата, причинени на първо място от използуването на изкопаеми горива.

Съвременните методи за добиване на енергия се оказват твърде неефективни за пълноценното използване на добиваните органични горива, които и бeз това са на привършване. Атомната енергия е заклеймена като опасна необходимост в голяма част от страните по света. Алтернативните източници на енергия за сега са твърде „крехки“, за да могат да се наложат като самостоятелно решение. Изглежда, че човекът се намира в незавидната ситуация, в която нито може да продължи по установения вече начин, нито може да се откъсне изцяло от досегашните методи и да се впусне в някоя енергийна авантюра. В този момент всяко решение, макар и временно, се приветства от държавите в Европа, тъй като споменът за тазгодишните ураганни ветрове все още е пресен.

Колкото и парадоксално да звучи, едно такова решение е използването точно същата пагубна сила, която погуби реколтата от цитрусови плодове в Калифорния – студа. Учени от Органицацията за приложни научни изследвания в Холандия предлага складовете за замразени продукти да бъдат използвани като съхраняващи и преразпределящи електричеството съоръжения. По този начин би могло да се намали натоварването на електрическата мрежа в пиковите часове, както и да се наложи по-пълноценно използване на алтернативните източници, обясняват от списание Нейчър. Идеята, заложена в решението е проста. Понижаването на температурата в големите складовете в цяла Европа през нощните часове например, когато консумацията на ток е ниска, дава възможност в пиковите часове на деня хладилните камери да бъдат изключени, като по този начин се облекчи натоварването върху електропреносните системи без това да повлияе на съхраняването на продуктите. Така във времето с висока консумация на ток, мрежата няма да е допълнително натоварена от охлаждащите съоръжения. Според Зице ван дер Слуис, ръководител на отдела за хладилни и отопляващи технологии на Организацията за приложни научни изследвания, понижаването на температурата с 1 градус може да създаде ефекта на батерия, съхраняваща 50 000 мегавата електрически ток. За да осъществи идеята, Ван дер Слуис ръкъводи проект „Нощен вятър„. В усилията си той е подкрепен от научно-изследователски групи в Испания, Дания и България. В комбинация със съоръжения за алтернативни източници на енергия, охладителните складове могат значително да изравнят натоварванията на електрическата мрежа и да помогнат за преодоляване на основния проблем при използването на възвращаеми източници на енергия, като вятъра например, а именно създаването на големи колебания в количеството генериран ток.

По-късно тази година предстои демонстрация на принципа на действие в близост до най-гоемият хладилен склад в Холандия, намиращ се в град Берген оп Зоом, съобщават от списание Нейчър. Учените не очакват трудности в реализацията на проекта – според ван дер Слуис, основният проблем е в създаването на софтуер, който да регулира темепературата в склада в зависимост от подаваното количество ток от близкия вятърен генератор и от консумацията на ток в момента. Собствениците на складове също няма да бъдат ощетени. Те могат да получат намаление в цената на консумирания от тях ток, като в замяна на това от тях се изисква да изключват охладителното съоржъжение за няколко минути. В бъдеще, целта е това време да се удължи до часове, за да има траен ефект върху снабдяването с електричество.