За лакомията и бактериите

Един от основните проблеми пред практикуващите лекари в днешно време е възникването на все повече щамове болестотворни микроорганизми, устойчиви на антибиотици. Лекари и пациенти, които от дълги години са свикнали да разчитат на това мощно средство за преодоляване на бактериалните инфекции, днес се изправят неподготвени за някои от най-честите заболявания. Проблемът е най-тежък в болничните заведения, където циркулацията на заразите е облекчена от струпването на голямо количество хора, с намалени, заради различните заболявания, защитни сили.

Основната причина за възникването на устойчиви на антибиотици микроорганизми е повсеместната, неправилна и често пъти необоснована употреба на тези лекарствени препарати. Предписването на антибиотици за лечение на не-бактериални инфекции и спирането на лечението по-рано от необходимото, стимулира разпространението на щамове, носещи мутации за устойчивост към съответните препарати. В момента учени и лекари се намират в едно постоянно състезание с микробите – човечеството се стреми да разработи достатъчно бързо нови класове антибиотици, бактериите се стремят да се приспособят към тях със почти същите темпове. Въпреки усилията, в момента в процес на разработка са съвсем малък брой нови антибиотици, а през последните три десетилетия е бил създаден само един антимикробен препарат, основаващ се на съвършено нов механизъм на действие. В най-близко бъдеще възможностите за разработване на нови видове антибиотици ще се изчерпят напълно и ще се наложи бързо да открием нови видове лекарства, достатъчно ефективни срещу новите „супер“ бацили.

Микробиолози от университетите във Вашингтон, Охайо и Синсинати, САЩ, направили опит да използуват едно ново средство за борба срещу бактериите – тяхната лакомия! Резултатите от изследванията, проведени начело с Юкихиро Канеко бяха публикуваха тази седмица в списание за клинични изследвания. Учените използували като модел при своите изследвания бактерии от вида Pseudomonas aeruginosa, които често причиняват инфекции при индивиди с подтисната имунна система, болни от муковисцидоза и т.н. Този вид микроорганизми често се заселват в белия дроб и пикочно-половата система, ранички, отвори за поставяне на катетри и др. Характерно за представителите на P. Aeruginosa е техния „глад“ за желязо. В бактериалната клетка желязото е необходимо за протичане на реакции, намиращи се в основата на такива жизненоважни процеси като синтез на ДНК, пренос на енергия, неутрализиране на токсични оксидиращи радикали. Тъй като нормално в организма на гостоприемника желязо в свободно състояние се намира в много малки количества, тези микроорганизми са се научили настървено да поглъщат всеки новооткрит свободен йон. Възползувайки се от този факт, учените решили да подмамят бактериите и вместо желязо, поставили в хранителната им среда галий – метал, чиито йони притежават същия размер и заряд като тези на желязото, но не могат да влязат в същите химически реакции в бактериалната клетка. Лакомите бактерии се излъгали и поели значителни количества галий – резултатът от експеримента бил 1 000 пъти по-нисък брой микробни клетки. Галият влязъл в състава на ензимите, за работата на които трябва желязо, с което подтиснал функциите им, блокирал жизнените функции на клетките и довел до смъртта им. Антимикробното действие на галия било потвърдено и чрез третиране на белодробни инфекции при мишки.

Тъй като галият, под формата на различни съединения, е разрешен за употреба в хуманната медицина, авторите на това изследване се надяват, че техните резултати биха могли да помогнат за създаването на нови антимикробни препарати на основата на този метал. Според авторите на изследването, препарати, базирани на галий, много по-трудно ще бъдат сполетени от съдбата на антибиотиците, тъй като възникването на устойчиви щамове не е много вероятно, като се има предвид механизма на действие на метала. Въпреки положителните резултати на американските учени, предстоят много тестове преди галият, който може да бъде токсичен за човека, бъде въведен в медицинската практика – до тогава всички ние ще трябва да се надяваме, че антибиотиците ще устоят на натиска на супер-бактериите!