Скрита заплаха в офиса

Когато избирате нов принтер за офиса, какво очаквате от него? Скорост, размер, качество на печат? А замисляли ли сте се някога за това дали моделът, който купувате е безопасен за здравето ви? Може да звучи странно, но изследване на група австралийски учени, публикувано в списание ES&T показва, че присъствието на лазерен принтер в стаята съвсем не е безвредно!

Проблемът се крие в миниатюрните прахови частици, които се отделят по време на печат. Лен Таплин и колегите му от университета Кинсленд в Брисбейн анализирали количеството частици, отделяни от 62 от най-често срещаните принтери на известни фирми (списък на моделите и техните емисии, можете да видите в оригиналната статия). Авторите на разработката групирали изследваните модели на 4 групи – такива, които не отделят микро-частици и такива, които отделят ниски, високи и много високи емисии на прахови частици. В някои случаи концентрациите на прах в офиса превишавали 5 пъти тези, отчетени край близката магистрала.

Известно е, че съдържанието на прах и по-специално на микроскопични частици във въздуха, има голямо влияние върху човешкото здраве. Миниатюрните прашинки могат да проникнат в дихателните пътища и дори да се загнездят в дробовете за по-дълго време, водейки до остри и хронични респираторни заболявания.

Таплин и колегите му установили, че при около 40% от изследваните принтери се наблюдават вредни емисии, като 27% от тях отделят особено големи количества микро-частици. Резултатите на учените показват, че най-високи емисии се наблюдават когато тонера на принтера е нов и когато се печатат по-големи графики или картинки, изискващи повече „мастило“. Според авторите, макар и не много голямо, тяхното изследване дава достатъчно голямо основание на властите да обърнат по-голямо внимание на въпроса за качеството на въздуха в офис помещенията, както и да променят нормативната база така, че да позволява по-голям контрол върху условията на работа и качеството на принтерите, предлагани на пазара. Те изтъкват значимостта на заплахата като посочват, че човек прекарва по-голямата част от денонощието в затворени помещения – в офиса или в къщи, което засилва вредния ефект на замърсителите във въздуха.