Цезаровото сечение повишава риска от появата на астма

Публикация в официалното издание на Британското общество за алергии и клинична имунология повдига въпроса за наличието на връзка между появата на астма при деца и раждането с цезарово сечение. Група ирландски изследователи, начело със Сурен Тавагнанам от Кралската болница за болни деца и Университета в Белфаст, Северна Ирландия, се заинтересували от ефекта на цезаровото сечение върху развитието на имунната система на новороденото и риска от появата на астма.

Тъй като от години учените работят по хипотезата, че алергиите се дължат на прекалената чистота и стерилност на средата в развитите държави, Тавагнанам и колегите му решили да проверят дали „по-чистото“ раждане с цезарово сечение не повишава риска от развитие на астма. За целта ирландците не провели нови изследвания, а обобщили данните от публикации на други учени – т. нар. мета-анализ. Предишните изследвания, проведени върху малък брой индивиди, често стигали до противоречиви резултати, някои потвърждавали наличието на връзка, други отхвърляли наличието на такава. Обединяването на данните обаче осигурило на Тавагнанам и колегите му възможността да анализират значително по-голям брой индивиди за наличие на асоциация между начина на раждане и заболяването. Изчисленията на финландците са впечатляващи – според тях раждането с цезарово сечение води до 20% по-висок риск от появата на астма при детето.

Чистота и скука

Тавагнанам и колегите му обясняват тези изненадващи резултати с хипотезата за чистотата. Когато бебето се ражда по естествен път, то се сблъсква с микроорганизмите, намиращи се в родовите пътища още от първите секунди на живота си. Това ангажира „вниманието“ на имунната му система и намалява вероятността тя да реагира на безвредни елементи от околната среда, като прах или полени, причинявайки алергии или астма. Децата, родени чрез цедарово сечение, нямат пряк контакт с бактериите в майчиния организъм, което може би се отразява отрицателно на имунната система на новороденото.

Специалисти коментират пред списание Нейчър, че наличието на такава връзка може да обясни факта, че днес честотата на астмата е 4 пъти по-висока от колкото през 1973 г. Изказват се предположения, че за новородените може да бъде от полза да бъдат „третирани“ с препарати, съдържащи безвредни микроорганизми, които да подпомогнат правилното развитие на имунната им система и да намалят риска от появата на алергии и астма в по-късна възраст. Някои изследователи предупреждават, че цифрата от 20% може да не е реална, а да е отражение и на други фактори, като например кърменето и теглото на детето при раждане. Един лесен начин според тях да се докаже точната връзка между начина на раждане и астмата е да се проследи промяната в честотата на това заболяване в Северна Ирландия през следващите години, тъй като наскоро правителството на тази страна обяви, че ще предприеме мерки за намаляване на броя на жените, които раждат с цезарово сечение.