Памет и мисъл

Изследване на група учени от Университета в Киото показва, че шимпанзетата се отличават с далеч по-добра памет от хората! Аюму, седем-годишен представител на вида Pan troglodytes и двама негови по-млади приятели, постигат завидни успехи на компютърна игра, тестваща паметта на играчите и без проблеми побеждават свои съперници хора.

Биологът Тетсуро Матсузава от години се занимава с изследване на способностите на шимпанзетата. Заедно с колегите си, той обучава приматите да разпознават арабски цифри и да ги подреждат в правилна последователност. Веднъж усвоили този трик, човекоподобните са готови за компютърната игра – на екрана за много кратко време проблясват отделни цифри, които после биват покрити от бяло квадратче – задачата е играчът да запомни точното разположение на цифрите и да докосне белите квадратчета в реда отразяващ възходящата последователност на скритите под тях числа. Когато един срещу друг се изправили студенти от университета и Аюму, човекоподобното успявало да запомни правилно последователността на цифрите в 80% от случаите, а студентите едва в 40%. Цифрите били видими за 2/10 от секундата – период очевидно твърде кратък, за да даде възможност на хората да запомнят видяното. Студентите не могли да постигнат толкова добър резултат като шимпанзето дори след 6 месечни тренировки

Според Тетсуро Матсузава това не означава, че хората са по-глупави от далечните си братовчеди – те просто имат по-лоша визуална памет. Възможно е хората да са загубили способността си да запомнят детайли от обкръжението си за сметка на развитието на мозъка в друга насока – например способността да говорят и да разбират писмена и говорима реч. Резултатите на японците са публикувани на страниците на списание Current biology, а способностите на Аюму могат да бъдат видени на това кратко филмче.