Как да добавим 14 години към живота си?

Изследване на група английски учени, продължило над 10 години и обхващащо повече от 20 000 човека, показва, че с помощта на четири мерки за здравословен живот, всеки от нас може да удължи живота си с до 14 години. Проучването е проведено от изследователи от Университета в Кеймбридж и Съвета за медицински изследвания към графство Норфолк, а резултатите от него бяха публикувани вчера, в раздела за медицина на интернет изданието PloS.

Английските учени, начело с Николас Дей от Института за обществено здраве към Университета в Кеймбридж, проследили смъртността на 20 244 мъже и жени на възраст между 45 и 79 години за период от средно 11 години в зависимост от начина им на живот. Здравословният режим на всеки от участниците бил оценен по 4-бална система – точки били присъждани за физическа активност, умерена употреба на алкохол, въздържане от тютюнопушене и присъствие на достатъчни количества плодове и зеленчуци в ежедневната диета. Точка за физическа активност получавали онези, чиято работа не е свързана с дълго заседяване или които компенсират заседналия си начин на живот с минимум 30 минути физически упражнения (плуване, каране на колело и т.н.) всеки ден; за умерена употреба на алкохол – приемащите от 1 до 14 единици алкохол на седмица (съответствуващи на половин до 7 чаши вино от 175 мл, или същия брой големи бири или малки ракии); за изяждащите достатъчно количество плодове и зеленчуци (минимум 5 порции на ден) с концентрации на витамин С в кръвта над 50mmol/l. Към началото на проучването никой от участниците не страдал от сърдечно-съдови заболявания или рак.

Анализът на данните показал, че хората, получили 4 точки за здравословен живот, независимо от техния пол, социално положение и тегло, се очаква да живеят средно с 14 години по-дълго от онези, получили 0 точки за четирите критерия, посочени по-горе. Очакваното удължаване на живота се дължало главно на силното снижаване на риска от появата на сърдечно-съдовите заболявания, но също, до известна степен, и на понижения риск от появата на ракови заболявания.