Разходка до маймунската аптека

За повечето от нас, в сезона на грипа, разходките до аптеката зачестяват. Всички си имаме любима комбинация от бабини лекове и хапчета, за да се преборим с хремата, болките в гърлото и високата температура. Както изглежда обаче, ние хората не сме единствените животни на планетата създали сложна система за производство и разпространение на лекарства. Нашите близки роднини, маймуните, също имат свои методи за забъркване на илачи.

Как шимпанзетата се предпазват от малария?

Група изследователи от Френския национален природонаучен музей, начело с д-р Сабрина Крийф, от години изучават навика на отделни шимпанзетата да дъвчат листа от растението Trichilia rubescens, които нямат никаква хранителна стойност и нормално не влизат в традиционната диета на тези животни. В опита да разберат причините за странното явление, Крийф и колегите и изследвали поведението и хранителните навици на група от около 50 шимпанзета в Уганда, като успоредно с това провели химически анализ на листата от Trichilia rubescens и на изпражненията на животните. Резултатите от анализа, публикувани през 2004та година в специализираното издание ААС, показали наличие на няколко непознати до тогава на науката вещества със силно изявени анти-маларийни свойства в листата на това растение.

Напредъкът на маймунската фармацевтична наука

В нова статия, публикувана в списанието Натурвисеншафтен през изминалата седмица, френският екип публикува резултатите от последващи наблюдения на същите шимпанзета. Учените забелязали, че маймуните често похапвали пръст, малко преди или след изяждането на листата от Trichilia rubescens. За да проверят дали това има някакво отношение към анти-маларийните свойства на растението, Крийф и колегите й извършили химически анализ на смес от листа с различни почвени проби. Оказало се, че смесването с минерали от почвата води до повишаване на противо-маларийното действие на листата. Според учените, това може да се обясни по два начина – или почвените компоненти помагат за очистването на активните компоненти от листната маса и концентрирането им в стомашно-чревния тракт на животните или взаимодействайки с тях ги правят по-активни.

Геофагията – поведенческа патология или еволюционно приспособление

Яденето на почва, или геофагията, е феномен, наблюдаван както при животни така и при хора. В медицинските среди геофагията се приема по-скоро като патологично отклонение при хората. Може да се окаже обаче, че вкусът към почвата е едно полезно приспособление, запазено от еволюцията. Смята се например, че геофагията може да помага за преодоляване на дефицит на определени минерали като калций или желязо в организма. Изследванията на френските биолози показва и друга възможна роля на геофагията – като помощно средство за лечение на заболявания. Крийф и колегите й са направили едно доста интересно наблюдение – знахарите в местните африкански племена използували за лечение на диария същия вид почва, каквато маймуните използували като добавка към листата от Trichilia rubescens.