С мисъл за лято и море

Фактът, че Малък Сечко ни държи в ледената си прегръдка, не пречи да помечтаем за лятото – слънце, екзотични пътувания, гмуркане в топлите морета… На подобни мисли, но с малко по-тъмни краски, навява публикацията на група италиански изследователи в последният брой на списание EHP. Биолозите от Анкона се опитали да намерят причините за един феномен, наблюдаван от скоро в някои от по-популярните за водолази места – измирането на корали в резултат на нарастване броя на гмурците.

Когато коралите губят цвета си

Коралите са симбионтни организми, те съжителстват с водорасли, т.нар. зооксантели (род Symbiodinium, семейство Dinoflagellata), които ги снабдяват с органични вещества, получени при фотосинтезата. От своя страна коралите осигуряват на водораслите неорганични вещества, които се явяват крайни продукти на обмяната им. При някои рифове зооксантелите осигуряват до 90% от енергията, нужна на коралите. В резултат на промени в околната среда, като покачване на температурата на водата, промяна в киселинността й, поява на инфекции и т.н., симбионтните водорасли умират, а коралите губят цвета си и умират.

Ефектът на козметичните препарати върху рифовете

За първи път връзката между повишения брой посетители на рифовете и тяхното обезцветяване е наблюдавано в Мексико. В опит да предпазят рифовете, които на практика са основната примамка за потоците туристи, управата на курортите по крайбрежието на Юкатан забранили използването на слънце-предпазни плажни млека от водолазите, с цел да ограничат попадането на химикали във водата и с надеждата да ограничат измирането на коралите.

За да разберат дали наистина плажните млека имат негативен ефект върху коралите или техните симбионтни водорасли, италианските биолози, начело с Роберто Дановаро събрали проби от рифове от Карибите, Червено море и крайбрежните райони на Индонезия и Тайланд. Поставени във вода, дори с минимални количества слънце-предпазни лосиони, 10 микролитра на литър вода (или разреждане от 100 000 пъти), зооксантелите и коралите загинали в рамките само на 4 дни, оставяйки безцветни варовикови обвивки. Подробен анализ показал лавинообразно нарастване на вируси във водата, обитавана от коралите, независимо от техния произход.

Според авторите на изследването, химикалите в плажните млека „събуждат“ латентни вирусни инфекции и по този начин водят до унищожението на рифовете. Изглежда вирусите съжителстват безпроблемно с коралите и техните симбионтни водорасли, но когато последните са подложени на стрес, като например в резултат от сблъсъка с определени химически вещества, вирусите се активизират и водят до унищожението на рифовете. За да установят коя компонента на козметичните препарати оказва такова негативно действие върху коралите, Дановаро и колегите му анализирали, по единично и на групи, всички съставни компоненти на плажните млека и установили, че вината е в UV филтрите и един от консервантите – бутил парабен.

В интервю за списание Нейчър Дановаро споделя, че макар редица учени да виждат в глобалното затопляне по-голяма заплаха за кораловите рифове по света, вредният ефект на слънце-защитните препарати не бива да се игнорира. Той припомня, че 10% от рифовете по света са потенциално заплашени от въздействието не тези козметични средства, поради голямата посещаемост от туристи. Разбира се, освен това хората по-лесно биха могли да ограничат употребата на плажни млека в зоните на кораловите рифове, от колкото да се преборят с глобалното затопляне.