Пролетта дойде

Забелязахте ли как пеят птиците през последните дни, напук на студеното време и позакъснелия сняг, но в пълно съзвучие с новината за идването на астрономическата пролет? Това, което кара птиците да пеят, както показва изследване на английски и японски учени, е не хубавото време, а самото слънце.

Изследователи от Института Розлин в Единбург, Великобритания, и Университета в Нагоя, Япония, са установили, че дългоочакваната поява на слънцето през пролетта води до отделянето на специален хормон в мозъка на пойните птици, което ги кара да извисят глас в търсене на партньори.

Питър Шарп, един от участниците в проекта, споделя пред BBC, че макар до сега да е било известно коя част от мозъка реагира на настъпването на пролетта, точният механизъм, даващ началото на размножителния период на птиците не е бил известен. За да изяснят точните промени, които настъпват в мозъка на представителите на вид пъдпъдък (Coturnix japonica) при прехода от късите зимни дни към пролетта, учените използували т.нар. ДНК чип, позволяващ да се определи активността на 28 000 различни гена в мозъка. Установено било, че с увеличаването на продължителността на деня, определени гени в клетки, разположени в кората на мозъка, се активират и започват да отделят тиреоид-стимулиращ хормон. Известно е, че този хормон, който играе важна роля в растежа и обмяната, стимулира хипофизната жлеза и я кара да произведе друг вид хормони – гонадотропини, които активират функцията на половите жлези. Така завръщането на слънцето през пролетните месеци кара мъжките птици да запеят.