Мъжки игри на борсата

Когато чуете думата борса какво си представяте? Сигурно пред очите ви изниква налагания от филмите стереотип – зала натъпкана до пръсване с мъже, които крещят на висок глас, размахват някакви хартийки и следят зорко движещи се символи на един голям екран, нали? Такава изглежда е била целта на холивудските филми, режисьори и актьори – да създадат атмосфера на свирепа надпревара и да покажат „мъжката“ страна на търговията с ценни книжа.

До колко обаче може да се вярва на представите, дадени ни от киноиндустрията? Като начало, на борсата работят не само мъже – много жени също изкарват хляба си като дилъри. Поведението им обаче е доста различно – поне такива са наблюденията на Джон Коатс, учен, занимаващ се с невронауки в Университета в Кеймбридж, Великобритания и бивш борсов дилър. Той се опитал да разберат защо поведението на мъжете, работещи на борсата се различава толкова много от това на техните колежки. Докато жените успявали да запазят своето спокойствие по време на търговските операции, мъжете последователно изпадали в лудо въодушевление при печалба или безкрайно отчаяние при загуба – държание, граничещо с маниакалното. Коатс и колегата му Хърбърт предположили, че това може да се дължи на влияние на хормоните. За да проверят теорията си, двамата избрали 17 доброволци от борсова агенция в Лондон и анализирали съдържанието на хормоните тестостерон и кортизол в слюнката им в продължение на 8 последователни работни дни, преди и след края на продажбите на борсата. Защо точно тези два хормона? Тестостеронът, отделян от специализирани клетки в тестисите има голямо влияние върху поведението на бозайниците, към които спадаме и ние хората. Нивата на този хормон, с основна роля в половото размножаване, се повишават при появата на конкуренция или при наличието на състезателен елемент в дейността – например повишени нива на тестостерон се откриват в организма на атлети преди състезание. Смята се, че това от своя страна води до повишаване на самочувствието и засилване склонността към поемане на рискове. Кортизолът от друга страна се отделя при стресови ситуации. Този хормон се произвежда от надбъбречната жлеза в случай на психическо или физическо предизвикателство и е свързано с изявата на защитно поведение. Тъй като тестостеронът оказва влияние в ситуации на печалба или загуба, а кортизолът при възникване на стресови ситуации, екипът от Кеймбридж насочил вниманието си именно към тях.

Какво показали резултатите от изследването? Установено било, че при 14 от 17те доброволци, нивата на тестостерона били високи сутринта преди печеливш ден! Нивата на кортизола не били свързани с печалбата или загубата, нито с техния размер, а по-скоро с „настроението“ на борсата и до колко инфарктна е била търговията през съответната сесия.

Това изследване, резултатите от което са публикувани в изданието PNAS, повдига няколко въпроса. Дали повишението на тестостерона само по-себе си води до по-печеливша сесия на дадения брокер или просто е сигнал за „печелившо“ състояние, определено от други психологически, физиологически и емоционални фактори? Ако тестостеронът повишава успеваемостта на борсовите агенти, колко печеливши биха били такива търговци във времето, вземайки предвид отрицателните ефекти на дълготрайното повишение на мъжкия полов хормон? Коатс и Хърбърт сами признават необходимостта от допълнителни изследвания върху по-голяма група хора. При всички случаи може да се очаква, че тяхната работа ще се следи с голямо внимание от работещите в банковите среди, за които стабилността на борсата и рационалното поведение на брокерите е от жизнено важно значение.