Храненето има значение

Епидемията от затлъстяване, която е обхванала западния свят все повече буди безпокойството на лекари, здравни власти и учени. Основните причини за това са непрекъснато растящия процент на затлъстелите хора в развитите държави и това, че наднорменото тегло води със себе си редица тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, обмяната (диабет) и др.

Известно е, че склонността към напълняване до известна степен е генетично обусловена. От друга страна, ефектът на средата – диета, двигателна активност, стил на живот като цяло, също дава своето отражение върху линията ни. Според учените, факторите на средата започват да влияят върху нас още от майчината утроба. В този смисъл, група американски изследователи от университетите в Хюстън, Тексас и Сейнт Пол, Минесота, се опитали да отговорят на въпроса дали затлъстяването при жените в детеродна възраст не води до още по-голям риск от наднормено тегло в следващото поколение и дали е възможно това да се превъзмогне, като се въведат някои промени в диетата на бъдещите майки.

За целите на своето изследване, учените, начело с д-р Робърт Уотърленд, използвали лабораторни мишки, които по природа са склонни към затлъстяване. Гризачите били разделени на две групи – едните били хранени с традиционната миша храна, а на другите давали допълнително витамини и фолиева киселина. Известно е, че тези хранителни добавки имат способността да намаляват активността на определени гени – така, без на практика да променят същността на генетичната програма, заложена в конкретния организъм, Уотърленд и колегите му променили изявата й, променяйки условията на средата. Учените проследили развитието на животните в двете групи в продължение на няколко поколения като обръщали специално внимание на теглото им.

Резултатите от изследването, публикувано през тази седмица в International Journal of Obessity са особено показателни за това, че начинът на живот оказва достатъчно силно влияние върху развитието на индивида и може да промени, поне в известна степен, генетичната обусловеност. Животните, подложени на стандартната диета, както може да се очаква, страдали от наднормено тегло като затлъстяването ставало все по-тежко с всяко изминало поколение. Обратно – поколенията на мишките, които получавали хранителните добавки, не се отличавали с тегло по-високо от нормалното.

Точният механизъм, по който въздействат витамините и фолиевата киселина, все още не е ясен. Уотърленд и колегите му предполагат, че е възможно тези хранителни добавки да подтискат активността на някои гени в мозъка на животните, още докато те са в утробата на майката, като по този начин предопределят развитието им след раждането. Според учените, техният експеримент ясно доказва, че затлъстяването при майката, води до повишен риск от затлъстяване при децата, като ефектът се засилва с всяко следващо поколение. Промяна в диетата на майката обаче, може да окаже положителен ефект дори когато децата й също са генетично „обременени“ по отношение на теглото.

Това изследване несъмнено ще предизвика интереса на учени и лекари от цял свят, които се опитват да се преборят с епидемията от затлъстяване. Преди да се приложи мишия модел при хората обаче, учените ще трябва да установят кои точно са факторите на средата, които влияят върху теглото на хората, както и точния начин, по който тези фактори повлияват наследствените програми.