Кучешка прозявка

Емпатията, способността да разбираш и съпреживяваш усещанията и мислите на околните, дълго време е смятана за чисто човешка способност, неприсъща на останалите представители на животинското царство. Според учените, изключение в това отношение са единствено нашите най-близките роднини, човекоподобните маймуни, за които се смята, че са склонни да разбират чувствата на другите на базата на изражение, жестове и издавани звуци.

Един лесен и бърз тест за емпатичните способности на даден индивид е прозявката! Всички знаем колко заразна е тя – дори само поглед към на прозяващ се човек е достатъчен да ни накара да започнем и ние да се прозяваме. Хора, които изпитват затруднения при различаването и разбирането на чуствата на другите по тяхното изражение или поведение, например някои аутисти, не се „заразяват“ от прозявките на околните. Група учени от Лондонския университет решили да използват прозявката като тест за емпатичните способности на кучетата! Атсуши Сенджу и колегите му провели експеримент с участието на група хора и 29 кучета от различни породи – кокер шпаньол, далматинец, коли, дог, лабарадор, Старфордширски териер, дакел и др. Участниците, хора и кучета, не се познавали, за да не би наличието на емоционална връзка между тях стопанин и домашен любимец да повлияе на експериментите.

В хода на изследването учените провели множество „срещи“ между двете групи участници – задачата на хората била при влизане на кучето да започнат да се прозяват. За изненада на изследователите болшинството от кучетата (21 от 29) отговорили на прозявката с прозявка! Ако хората само отваряли и затваряли уста, без да се прозяват истински, кучетата не реагирали. Склонността на най-добрите приятели на хората да се „заразяват“ се тълкува като изява на емпатични способности.

Резултатите от изследванията на Сенджу и колегите му са публикувани в списание Biology letters.