Глътка въздух за стволовите клетки

Една нова публикация в реномираното научно списание Лансет през тази седмица показва, че тъканното инженерство е направило една съществена стъпка в усъвършенстването на технологиите за отглеждане на човешки ограни в лабораторни условия.

Учени от Барселона, Милано, Падуа и Бристол, начело с проф. Паоло Макиарини, са успели да „изградят“ нов бронх и да го присадят на жена. Тридесет годишната Клаудия Кастило страдала от тежко заболяване на дихателните пътища, в резултат на което рискувала да загуби нормалната функция на единия си бял дроб.

За да и помогнат, проф. Макиарини и колегите му изрязали участък от трахеята на наскоро починал донор и я обработили с различни химикали и ензими, с цел да премахнат всички клетки и да остане само „скелета“ на дихателната тръба (изграден от колагенови и др. влакна). По този начин екипът целял елиминиране на риска от отхвърляне на присадката, в резултат на попадането на чужди клетки в организма на приемника.

Веднъж подготвена, основата на бъдещия бронх била „населена“ с клетки от собствените дихателни пътища на пациентката и стволови клетки от нейния костен мозък. Цялата структура била потопена в хранителна среда и оставена да се развива около 4 дни. За това кратко време клетките се размножили и специализирали, създавайки истинска дихателна тръба, готова за присаждане. Биопсии от новия орган взети около месец след операцията показали, че придсадката е напълно функционираща, с добре развити кръвоносни съдове и на практика неразличима от останалата част на дихателните пътища.

Днес, четири месеца след операцията, Клаудия Кастило е напълно възстановена. Благодарение на факта, че присадения орган е изграден от нейни собствени клетки, на нея не и се налага да взема лекарства потискаща имунната система, което е нормалната практика при трансплантации на органи от друг човек.

В публикацията си авторите изразяват надеждата, че тяхната работа ще помогне в бъдеще за развитието на технологиите, които да позволят отглеждането на всякакви органи в лабораторни условия с помощта на стволови клетки. Въпреки трудностите, с които се сблъскват учените при работата си със стволовите клетки, това изследване дава реални надежди, че тези технологии съвсем скоро ще бъдат достатъчно развити, за да навлязат в масовата практиката.

Стволовите клетки са недиференцирани (ембрионални стволови, изолирани от ембриони в началните стадии на развитие) или слабодиференцирани (възрастни стволови, напр. клетките на костния мозък) клетки, които са запазили способността си да се делят и специализират. По време на ембрионалното развитие те дават началото на всички 200 вида клетки, необходими за правилното функциониране на човешкия организъм – от клетките на нервната и имунната система, до тези, изграждащи кожата с нейните придатъци, коса и нокти. Някои клетки във възрастните организми също имат, макар и ограничени, възможности за размножаване и специализиране – тяхната роля е да осигуряват подновяването на износените и увредени тъкани в тялото.

Любопитно

Според BBC, операцията едва не била провалена в резултат на отказа на авиокомнпанията Изиджет да транспортира отгледаните в лабораторията тъкани. Подготвеният за трансплантиране орган бил създаден в лаборатория в град Бристол, Великобритания, от където трябвало да бъде транспортиран до Барселона, за трансплантиране. Въпреки предварително направените уговорки с представителите на авиокомпанията обаче, наземният пресонал отказал да допусне на борда учения, носещ тъканта, поради опасения, че пакетът съдържа опасни материали. Заради необходимостта органът да стигне до Барселона в рамките на 14 часа, екипът от Бристол бил принуден да търси алтернативен начин на транспорт. На помощ им се притекъл германски хирург, обучен пилот, близък до членове на изследователския екип – когато разбрал за тежката ситуация, той отлетял с частен самолет за Англия, взел тъканите и ги пренесъл до Испания на време за провеждане на операцията. Цената на полета, 14 000 лири стерлинги, била поета от ръководителя на бристолския екип. Сумата била възстановена по-късно от университета в Бристол.

За BBC, предсатвители на Изиджет заявили, че не са имали никаква идея за случилото се, нито за съществуването на предварителни уговорки, но като израз на добра воля ще възстановят разходите на пътника.