Тайните на конните надбягвания

Всеки уважаващ себе си любител на конните надбягвания, дори с капчица хазарт в кръвта си, би дал всичко за да разкрие способностите на животното и ездача преди началото на старта. Информацията за родословието на конете или опита на жокеите, ветеринарите и собствениците им, е трудно достъпна за непосветените в тайните на този вид състезания. Какво ли би станало със залаганията ако всеки, стъпил на стадиона, може да прецени потенциала на кон и ездач по външни белези, да речем козината на коня? Колкото и странно да звучи, изследване на двама ветеринари от Лимърик, Ирландия, показва, че посоката, в която расте козината на челото на коня, може да даде информация буквално за неговите силни и слаби страни.

Джак Мърфи и Шон Аркинс от Университета в Лимърик проверили на коя страна са завити къдриците на 219 състезателни коне, участващи както в надбягвания така и в състезания на дресура и прескок, и проследили дали това съвпада със симетрията в движенията на животните, т.е. дали са левичари или не. Сред 104те коня левичари, 78 (75%) имали козина завита по посока, обратна на часовниковата стрелка. Обратно – от 95те животни, чиито движения в дясната страна били по-добре координирани 64 (67%) имали къдрици завити по посока на часовниковата стрелка. При конете левичарството и десничарството се изразява в тенденция да се отклоняват в ляво или в дясно, защото силата на крайниците от съответната страна на тялото им е по-голяма.

В публикацията си Мърфи и Аркинс изтъкват, че това дали конят е с по-силни леви или десни крайници има голямо значение по време на състезания. Когато теренът, използван при състезание, има по-тежки леви завои, конете левичари биха имали предимство и обратно. По същия начин, конете десничари биха се справили по-добре при преодоляване на препятствия, към които се подхожда от дясната страна.

Доброто познаване на двигателните способности на конете, както и това коя е тяхната силна или слаба страна, би имало голямо значение за обучението им. От една страна, това би помогнало за избягване на контузии, от друга – за планиране на тренировките по такъв начин, че да се подсили слабата страна на коня. Посоката на завъртане на косъма в този смисъл се явява един ясен белег, който може да се използва от треньорите при планиране на обучението на младите животни.

Посоката, в която расте косъма, както и развитието на двигателните способности на крайниците са резултат от асиметричността в развитието, характерна не само за конете, а и за много други животни, включително и човека. Причината, поради която завъртане на къдрицата на челото на конете толкова често съвпада с развитието на крайниците не е изяснена, но е възможно и симетрията на двата процеса да се контролира от едни и същи гени.

Проучавнето на ирландците бе пуликувано в списание Поведенчески процеси през септември. Може да се очаква, че то ще предизвика еднакво голям интерес, както сред треньори и собственици на расови коне, така и сред любителите на залаганията.