Целувката на слънцето

В първия наистина слънчев ден тази пролет, може би е един удачен момент да научим нещо ново за ползата от слънчевите лъчи! Изследване на група шведски учени от Института Каролинска в Стокхолм и университетската болница в Лунд, Швеция, показва, че излагането на слънце е свързано с намаляване на риска от образуване на съсиреци в кръвта при жени. Изследването е публикувано в априлския брой на списание JTH.

Шведският екип, начело с Хокан Олсон, проследили група от 40 000 жени на вързаст между 25 и 64 години в продължение на средно 11 години. Анализът на данните за тяхното здравословно състояние и навиците им показал, че тези, които се излагат на слънце сравнително редовно през лятната или зимната ваканция, както и тези които посещават солариум, имат с 30% по-нисък риск от развитие на венозен трембоемболизиъм (образуване на съсиреци, тромби в кръвта). Според авторите, това се дължи на повишения синтез на витамин Д под въздейстиве на UV-B лъчите.

В интервю за вестник Дагенс Нюхетер Олсон споделя, че прекалено много се говори за рисковете от слънцето, без да се обръща достатъчно внимание на ползата от него. Той изтъква, че слънчевата светлина е в основата на синтеза на витамин Д3, за който се знае, че е от жизнено важно значение за правилното функциониране на организма и допълва, че умереното излагане на слънце е изключително полезно.