За журналистите и гравитацията

За пореден път се убедихме, че няма земна сила, която да възпре журналистите (или поне някои отбрани екземпляри от тази странна порода) в техния волен полет през времето и пространството. Дори гравитацията е безпомощна пред такива титани на мисълта като журналистите от информационна агенция ПИК. В кратка дописка от 29-ти декември от отминалата година със заглавие „Гравитацията намалява в събота“ журналистите от агенцията, чиято едничка цел е да бъдат в услуга на обществото, ни предупреждават, че земното притегляне ще намалее на 4-ти януари, като се позовават на сайта News Hound, които пък от своя страна са цитирали британския астроном Патрик Мур. Обяснениено за този феномен е в подреждането в редичка на три от планетието в Слънчевата система, а именно – Плутон, Юпитер и Земята. Изцяло в добрия стил на отговорната журналистика, неуморните труженици от ПИК бързат да ни успокоят, че нямало причини за паника и че не съществувала вероятност да се разлетим из пространството, като хелиеви атоми, ами чисто и просто ще изпитаме леко и приятно чувство. Няколко цифри за автентичност, поднесени лично от г-н Мур, както и гледната точка на Скептиците (които и да са те) завършват това бижу на журналистиката.

Вицът за компютрите и компотите бледнее в сравнение с тази новина. Нещо повече, много турски сериали могат да завидят на подобно поднасяне на фактите. Тук имаме време, пространство, планетарни взаимодействия, лична драма, конспирация, скептици, разговори с отвъдното, обрати и какво ли още не. Липсват само убийства, секс, любов и изневяра, но един бърз поглед в менюто на агенцията показва, че тези задължителни компоненти от програмата на качествената журналистика намират място в много други статии на агенцията.

Ето какво стои зад този драматичен сценарий. Сайт на име News Hound, който да съобщава новини не съществува. За сметка на това има един много забавен сайт на име NewsHounds, чийто създатели се забавляват с това да съобщават новините на Fox News на хората, за да не се налага последните да си губят времето с това. Астрономът, който е цитиран в съобщението е много известен и изключително ерудиран астроном-аматьор, който е починал на 9-ти декември 2012 година. Изказването му за гравитацията датира от 1-ви април 1976 година и часът 9:47 се отнася за същия ден. Както можете да се досетите, изборът на датата от страна на сър Патрик Мур не е случаен. Как обаче от ПИК стигат до извода, че това ще се случи точно на 4-ти януари, не става много ясно. Не е ясно и кои са скептиците, които се осмеляват да опровергаят тази първоаприлска шега от миналия век.

На фона на всичко това не ни остава нищо друго освен да възкликнем с умиление – „Jебем ти журналистиката!“.